reklama

Ďalších šesť londýnskych múzeí, ktoré sú zadarmo

Možnosti kam za kultúrou v Londýne zadarmo, respektíve za symbolický príspevok, smepredošlým článkom nevyčerpali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Práve naopak, okrem očakávanej dávky výtvarného aj dekoratívneho umenia tvoria polovicu tohto zoznamu múzeá, kam nielenže môžete, ale priam musíte vziať svoje ratolesti. Stále sa bavíme o múzeách veľmi ľahko dostupných londýnskou verejnou dopravou, každé jedno z nich je neďaleko niektorej z staníc metra, posledné tri dokonca pekne pohromade. A rovnako ako v prípade múzeí z utorkového článku, každé jedno z nich som osobne navštívila, takže za svoje odporúčania ručím. Poďme sa teda pozrieť, čo nám ešte Londýn môže v rámci nízkorozpočtových atrakcií ponúknuť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

7.Tate Britain

Druhú polovicu zoznamu začíname s dvojicou galérií, ktoré sa špecializujú na britské umenie. Tate Britain neďaleko metra Pimlico má obrovskú zbierku obrazov od čias Tudorovcov až po dvadsiate storočie. Nachádza sa na mieste bývalej Millibankskej väznice a funguje od roku 1897, kedy ju otvorili pod názvom Národná galéria britského umenia. Nájdete v nej najväčšiu zbierku anglického romantického maliara J. M. W. Turnera, ktorého majú v iných galériách pomenej, pričom jeho obrazy stoja naozaj za to. Ďalšími hviezdami zbierok sú Ofélia Johna Everetta Millaisa, Lady of Shalott Johna Williama Waterhousea a niekoľko portrétov legendárneho Johna Singera Sargenta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Krásna je aj samostatná budova s nádhernou kupolou haly s točitým schodiskom a sedenie muzeálnej kaviarne je v záhrade galérie. Mimochodom, ak plánujete celodenný trek múzeami, obedovej zastávky sa nemusíte báť: mnohé z múzeí v tomto zozname majú veľmi slušné kaviarne, kde či už bufetovou formou, alebo niekde aj s obsluhou ponúkajú chutné jedlá za cenu porovnateľnú so sieťami ako Pret-A-Manger či EAT.

John William Waterhouse - Lady of Shalott
John William Waterhouse - Lady of Shalott 
John Everett Millaise - Ofélia
John Everett Millaise - Ofélia 
Joseph Mallord William Turner - Dogano, San Giorgio, Citella
Joseph Mallord William Turner - Dogano, San Giorgio, Citella 

 Medzi dvoma londýnskymi galériami Tate premáva pravidelná lodná linka Tate to Tate každých 40 minút, móla sú neďaleko oboch galérií.

8. Tate Modern

S fenoménom galérie Tate som sa prvýkrát nestretla v Londýne, ale v Liverpoole, kde má jednu zo svojich pobočiek. Liverpoolska Tate mala bližšie k tej londýnskej modernej, tiež bola plná zaujímavého súčasného umenia. Tate Modern sa oplatí navštíviť už len kvôli výhľadu, ktorý ponúka na okolité mesto zo svojej terasy. Nachádza sa v budove bývalej Bankside Power Station, je hranatá, postavená z červených tehál s výraznou vežou. Z veľkej sály, v ktorej boli kedysi turbíny, je dnes hlavná hala galérie. Najbližším metrom je Blackfriars, prípadne Mansion House, z ktorého sa dá prejsť do galérie po pešom Miléniovom moste. V trvalej expozícii galérie sa nachádza umenie od začiatku dvadsiateho storočia po súčasnosť. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Treba konštatovať, že obe Tate galérie sú vhodné skôr pre dospelých než pre deti, ale do Tate Britain sa dajú vziať vaše ratolesti od povedzme dvanástich rokov, pretože vystavované obrazy sú farebné, zaujímavé a dokážu inšpirovať.

Obrázok blogu
Môj obľúbený Kazimír Malevič.
Môj obľúbený Kazimír Malevič. 

9. Imperial War Museum

Múzeum neďaleko metro stanice Lambeth North v impozantnej budove s dvomi kanónmi na konci príjazdovej cesty rozpráva na niekoľkých poschodiach príbeh Británie počas prvej a druhej svetovej vojny. Kombinuje interaktívne tabule a hry s fyzickými exponátmi, dokumentami, tabuľami a popismi, takže ponúke niečo pre návštevníka každého veku. Venuje sa tiež britskej rozviedke, špeciálnym jednotkám a ich operáciám. Komu sa máli zaujímavých informácií, muzeálny obchod je plný kníh a ďalších materiálov s vojnovou a povojnovou tematikou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Kódovací prístroj Enigma
Kódovací prístroj Enigma 
Obrázok blogu

10. Victoria and Albert Museum

 Nasledujúce tri múzeá majú spoločnú adresu: Exhibition Road pri metre South Kensington, z ktorého vedie veľmi dobre značený peší prechod ku všetkým z nich. Múzeum Viktórie a Alberta je najväčšie múzeum dekoratívneho a úžitkového umenia na svete a jeho zbierky chránia poklady, ktoré mapujú všetko, čím si skrášľujeme príbytky (a občas paláce) počas piatich tisícročí. Múzeum má mnoho nádherných exponátov z Ázie a dámy si prídu na svoje prehliadkou toho, ako sa móda menila od 17. storočia až po súčasnosť. Ja osobne som sa najviac tešila na Ardabilský koberec z rovnomenného iránskeho mesta, ktorý skončil svoju dlhú a pozoruhodnú púť práve tu.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Uprostred vnútorného dvora múzea je malé jazierko, okolo neho tráva, kde sa dá posedieť a užiť si letné slniečko, prípadne si kúpiť občerstvenie v jednom zo stánkov a vychutnať ho pri kvetinových kríkoch po obvode. Toto múzeum odporúčam obzvlášť navštíviť v piatok večer, kedy je otvorené do desiatej hodiny, takže si ho môžete vychutnať aj na konci návštevného dňa, prípadne si len užiť piknik na záhrade pri zapadajúcom slnku. Len pozor, podzemné galérie sa zatvárajú o pol šiestej ako každý iný deň.

Obrázok blogu
Katsushika Hokusai - Veľká vlna
Katsushika Hokusai - Veľká vlna 
Ardabilský koberec
Ardabilský koberec  

11. Science Museum

Pre malých aj veľkých vedátorov je pripravené londýnske Múzeum vedy. Má zmes bezplatných permanentných a dočasných výstav, ktoré sú za poplatok, no sú zaujímavé - v čase našej návštevy to boli rôzne roboty. Permanentné exponáty mapujú technickú históriu Anglicka od priemyselnej revolúcie, dobývanie vesmíru a rôzne vynálezy a vedecké pokroky. Vchod má z Exhibition Road, hneď veľa bočného vchodu do Prírodopisného múzea.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

12. Natural History Museum

 Londýnske prírodopisné múzeum sa oplatí navštíviť už len pre nádhernú viktoriánsku budovu, v ktorej sa nachádza. Počas turistickej sezóny uvidíte pred hlavným vchodom z Cromwell Road dlhú radu, ktorou sa však netreba nechať odradiť. Zabočte do prava na Exhibition Road, z ktorej vedie bočný vchod do múzea s omnoho menším až žiadnym časom čakania. Nemáte za čo.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Najkrajším pohľadom múzea je jeho veľká hala so schodiskami pod arkami, presvetlená strešnými oknami, ktorej dominantou bola dlhé roky kostra diplodoka Dippyho. Dippyho vlani nahradili visiacou kostrou bielej veľryby a pán diplodokus tento rok hosťuje po niekoľkých podobne zameraných múzeách naprieč celou Veľkou Britániou. Exponáty predstavujú flóru a faunu Britských ostrovov a obzvlášť sa oplatí vidieť obrovská Sála cicavcov.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ak chcete vidieť viac fotografií z mojich ciest, s manželom máme facebook stránku People Places Flavors, kliknite a cestujte!

Martina Rúčková

Martina Rúčková

Bloger 
  • Počet článkov:  300
  •  | 
  • Páči sa:  32x

Diagnózou aj povolaním právnička, záľubami nadšená cestovateľka. Život ma zatiaľ viedol po osi Košice-Oxford-Bratislava-Moskva-Praha. Spolu s manželom cestujeme po nových aj starých miestach, snažiac sa navštíviť všetky pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO po ceste. Zoznam autorových rubrík:  Stredná EurópaAnglicko, ŠkótskoSeverná EurópaVýchodná EurópaZápadná EurópaJužná EurópaRuskoZápadná ÁziaStredná ÁziaJuhovýchodná ÁziaArabský svetStredná Amerika a KaribikZážitky z ciestKultúraSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu