reklama

Londýnske klenoty: Tower of London

Dnes pokračujeme v utorkovej téme, ktorou sú pozoruhodné historické miesta Londýna, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť a návštevu. Čo okrem paláca Hampton Court určite odporúčam?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Londýnsky Tower. Napriek tomu, že je mimoriadne obľúbenou turistickou atrakciou, jeho historický význam je veľký a nepopierateľný. Ako vidíte na fotografii nižšie, asi takýto rad turistov vás bude čakať pri vstupe do londýnskeho Toweru. Najmä v teplých letných mesiacoch je najlepšie si kúpiť lístok online a prísť tak o trištvrte na deväť ráno, aby ste sa postavili do rady ešte pred začiatkom otváracích hodín, ktoré sú v nedeľu a v pondelok od desiatej ráno, ostatné dni od deviatej. Úvodná rada sa aspoň pohybuje rýchlo, no niet nad možnosť rozbehnúť sa v ústrety prázdnemu Toweru a jeho histórii medzi prvými. Najbližšou metro stanicou je Tower Hill.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: kontrola lístkov: rada na postavenie sa do rady )
Obrázok blogu
Obrázok blogu
(zdroj: spominenka na zvieratá, ktoré kedysi v Toweri držali ako zaujímavosť)
Obrázok blogu

Tower, v preklade znamenajúci Veža, píše svoje počiatky od čias Viiama Dobyvateľa. Po tom, ako porazil Kráľa Harolda v bitke pri Hastingse v roku 1066 začal svoje ťaženie na Londýn. Na mesto nezaútočil priamo, najprv dobyl jeho bezprostredné okolie, čo stačilo na to, aby sa mešťania vzdali. William vyslal predvoj, ktorý mal za úlohu postaviť mu dôstojnú pevnosť. Opevnení postavili niekoľko a na juhovýchodnom rohu rímskych mestských hradieb začali stavať stavbu, ktorú dnes poznáme ako Biela veža - štvorcová stavba v strede Toweru, aj keď v čase svojho vzniku asi nebola biela. Tower mal slúžiť zároveň ako pevnosť a zároveň ako vstup do hlavného mesta Anglicka. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hradby Toweru boli do dnešnej podoby postavené v polovici 14. storočia, no tento projekt začal Richard I. Levie srdce, známy svojimi účasťami na krížových výpravách (v rámci ktorých sa mu úspešne podarilo upadnúť do zajatia a chvíľku si pobudol napríklad vo vinohradníckej oblasti Wachau v dnešnom Rakúsku). Pevnosť rozšíril jeho kancelári William Longchamp, neskôr ju dobyl Richardov brat Ján prezývaný Bezzemok, známy ako slabý kráľ, ktorý musel pristúpiť na podpísanie Veľkej listiny slobôd, no po svojom návrate Richard pevnosť získal pre seba. V posilňovaní hradieb toweru pokračovali Henrich II., Edward I., jeho rovnomenný syn aj vnuk. Richard II. sa tu vzdal svojej koruny, po ňom nasledovali traja Henrichovia, s Henrichom VI. prišla Vojna ruží. Stabilitu priniesol Toweru až rod Tudorovcov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Spočiatku bol Tower v prípade potreby kráľovským sídlom, neskôr sa zmenil na väznicu a miesto, kde boli poravení vysoko postavení väzni, okrem iného druhá a piata manželka kráľa Henricha VIII. Anna Boleynová a Katarína Howardová, Lady Jane Greyová, ktorá bola anglickou kráľovnou deväť dní, či škótska kráľovná Mária Stewartová. Posledným popraveným väzňom v Toweri bol nemecký špion Josef Jakobs. V roku 1941 ho popravila čata. Chvíľku v ňom bol väznený Rudolf Hess (Hitlerov druhý nástupca po Goringovi). Slúžil tiež ako zbrojnica, kráľovská mincovňa a je miestom, v ktorom sú uskladnené kráľovké korunovačné klenoty. Asi najkurióznejším využítim toweru bolo ako zverinec rôznych exotických zvierat, na ktoré sa chodili Londýnčania pravidelne pozerať. Ako prvý tu držal levy a iné exotické zvieratá už spomínaný Ján Bezzemok. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Tower nemá jednu prehliadkovú trasu, vezmete si mapku a vyberiete si, kam sa idete pozrieť. Rozhodne orporúčam začať s korunovačnými klenotmi, aby ste si ich mohli pozrieť pokojne a bez návalu davov. Tie najvzácnejšie sú nielen strážené, ale vedie popri nich pohyblivý chodník, na ktorý sa postavíte a pozeráte, asi aby zvládali davy. Strážcami sú Beefeateri alebo Yeomen Warders, strážcovia Toweru, ktorí v ňom zároveň bývajú. Dnes sa vyberajú spomedzi bývalých dôstojníkov ozbrojených síl Commonwealthu, ktorí majú odslúžených aspoň 22 rokov. Ja som sa porozprávala s jedným z nich, pýtala som sa na hmotnosť koruny kráľovnej Alžbety, je to asi dva a pol kila a dozvedela som sa, že kráľovná nemá ani tak problém s jej hmotnosťou ako okrúhlym tvarom, vďaka ktorému ľahko skĺza z hlavy a preto musí mať hlavu vzpriamenú a robiť krátke kroky, keď ju nosí. Legendárny 105 karátov vážiaci diamant Koh-I-Noor nájdete v korune Kráľovnej matky.

Pozoruhodná expozícia je v Bielej veži - bývalej zbrojnici. Je v nej mnoho historických zbraní a brnenia, okrem iného niekoľko kráľovských prehliadkových brnení. Podľa nich je napríklad možné sledovať, ako priberal Henrich VIII. Vstup do nej vedie po dlhom schodisku, po ceste si nezabudnite všimnúť malý výklenok, v ktorom našli v roku 1674 kostry dvoch detí. Predpokladá sa, že sa jedná o dvoch synčekov kráľa Edwarda IV., dvanásťročného Edwarda a deväťročného Richarda, ktorých údajne zavraždili na pokyn kráľa Richarda III., ktorý sa stal kráľom po tom, čo malých kráľovičov prehlásili za nemanželských a teda bez nároku na kráľovský trón. Ale prezradím vám aj niečo pozitívne: jedným z väzňov Toweru, ktorí z neho vyšli nažive, bola princezná Alžbeta, neskôr kráľovná Alžbeta I., za ktorej zažilo Anglicko jedno zo svojich zlatých období. Uväznila ju jej sestra, vtedajšia kráľovná Mária I., ktorá ju podozrievala z organizácie sprisahania, Alžbeta ju však uprosila a keď jej sestra po piatich rokoch vlády umrela (predpokladá sa, že na rakovinu maternice, dvakrát trpela pseudograviditou), na trón nastúpila Alžbeta ako posledná následníčka trónu spomedzi detí Henricha VIII.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Trvalými obyvateľmi Toweru sú jeho krkavce. Musí ich byť aspoň šesť, ale v skutočnosti je ich vždy aj pár záložných. Legenda vraví, že ak by odleteli z Toweru, koruna padne a celá Británia s ňou. Údajne dotvárali mrazivú atmosféru miestu popráv. Kŕmia ich surovým mäsom a aby naozaj neodleteli, majú pristrihnuté krídla. 

Obrázok blogu
Obrázok blogu
(zdroj: kontrast historického a moderného Londýna)
Obrázok blogu
(zdroj: Brána zradcov)

Mimochodom, Yeomen Warders robia pravidelné bezplatné prehliadky Towerom, počas ktorých rozprávajú mnoho zaujímavých príbehov z jeho histórie. Stačí sa pridať k čakajúcej skupine a na hodinu pre vás história ožije. Každý z Warerov má svoj osobitný štýl. Každý večer sa Tower ceremóniou kľúčov slávnostne zatvára. Ak by niekto z nich šiel von a chcel sa do Toweru vrátiť povedzme okolo polnoci, musia na to mať špeciálne povolenie, inak musia rešpektovať večierku.

Posledná fotografia zobrazuje Bránu zradcov, cez ktorú väzni prichádzali do Toweru loďou. Samozrejme, nesmiete si ísť zabudnúť pozrieť ani Tower Green, miesto popráv, ktoré dnes označuje okrúhly pamätník s porcelánovým vankúšikom. Asi najelegantnejšiu popravu zažila Anna Boleynová, namiesto klasického anglického kata s obrovskou sekerou jej Henrich v záchvate súcitu objednal majstra meča z francúzskeho Calais, ktorý jej oddelil hlavu od krku jediným švihom, kým kľačala na kolenách. Údajne tesne pred úderom zakričal na svojho pomocníka, nech mu podá meč, majúc už meč v rukách, aby sa kráľovná nezľakla a neotočila sa. Aby sme však nekončili na smutnú nôtu, Yeomen Warders Toweru spomínajú aj na úsmevný prípad odsúdeného na smrť, ktorému sa podarilo utiecť: William Maxwell, 5. vojvoda z Nithsdalu, bol odsúdený na smrť za vlastizradu (zúčastnil sa povstania Jakobitov). Noc pred popravou ho navštívila jeho manželka so slúžkou, s ktorou si vymenil oblečenie a úspešne tak utiekol aj so ženou do Ríma, kde žili, predpokladáme, šťastne kým nepomreli.

To však nie je zďaleka všetko z príbehov londýnskeho Toweru, navštívte ho a dozviete sa omnoho viac!

Ak chcete vidieť viac fotografií z mojich ciest, s manželom máme facebook stránku People Places Flavors, kliknite a cestujte!

Martina Rúčková

Martina Rúčková

Bloger 
  • Počet článkov:  300
  •  | 
  • Páči sa:  32x

Diagnózou aj povolaním právnička, záľubami nadšená cestovateľka. Život ma zatiaľ viedol po osi Košice-Oxford-Bratislava-Moskva-Praha. Spolu s manželom cestujeme po nových aj starých miestach, snažiac sa navštíviť všetky pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO po ceste. Zoznam autorových rubrík:  Stredná EurópaAnglicko, ŠkótskoSeverná EurópaVýchodná EurópaZápadná EurópaJužná EurópaRuskoZápadná ÁziaStredná ÁziaJuhovýchodná ÁziaArabský svetStredná Amerika a KaribikZážitky z ciestKultúraSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu