reklama

Malbork, zámok Rádu nemeckých rytierov

Tehlový hrad v typickej červenej farbe, ktorého veže vás v spleti uličiek v podhradí isto dovedú k nemu, v sebe ukrýva niekoľko storočí histórie. Je to jedna z tých pamiatok, v ktorých môžete pokojne stráviť aj celý deň a niekoľkokrát sa doň vracať. Monumentálny zámok obdivuhodných rozmerov postupne rekonštruujú a postupne v ňom otvárajú nové prehliadkové sály. Skvelá infraštruktúra a plno drobných zaujímavostí prispeje k tomu, že sa na jeden deň budete cítiť ako skutočný rytier.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ak ste o Malborku ešte nepočuli, je to údajne najväčšia stavba postavená z tehál na svete. Tento gotický hrad bol navrhnutý v štýle typickom pre Rád nemeckých rytierov a sústredil sa v ňom život rádu a sídlil tu jeho veľmajster. Zámok leží na polostrove na rieke Nogat a jeho odraz v modrej vodnej hladine nájdete na každej druhej pohľadnici z Malborku. V dvanástom storočí, kedy hrad začali stavať, sa toto miesto nachádzalo v Prusku. Hrad aj mesto niesli nemecký názov Marienburg, pomenovaný po svojej patrónke Panne Márii. Rád nemeckých rytierov sa tu usídlil na pozvanie Poľského kráľa, ktorému sa veľmi nedaril jeho plán presvedčiť okolitých Prusov na kresťanskú vieru. (Ironické hlasy by povedali, že ale aspoň získalo Poľsko niekoľkých mučenníkov.) Audio sprievodca mi povedal, že tento rád uznával tri cnosti: chudobu, pokoru a cnosť. Pri pohľade na obrovský hrad si však človek dovolí o tej chudobe mierne pochybovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Malbork pozostáva z takzvaného Predhradia, Stredného hradu a Horného hradu. V Strednom hrade nájdete tie najkrajšie reprezentačné miestnosti veľmajstrá rádu, ktoré slúžili najmä na oslavy. Najväčšia sála je dlhá 30 metrov a široká 15 metrov. Zaujímavé sú malé kovové poklopy, ktoré sa vyberali a cez diery prenikala do sály teplá para, pričom tento systém kúrenia si môžete všimnúť vo viacerých častiach hradu. Predhradie vám ponúkne len predajňu lístkov a niekoľko bufetov.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

V Strednom hrade sa nachádzala nemocnica, sídlo veliteľa, pokladnica a kaplnka. Tá je ešte stále v procese rekonštrukcie, ktorá sa začala v roku 1947 a v podstate trvá až dodnes. Ako starú straku ma veľmi zaujala výstava jantáru, ktorá sa nachádza v podzemnej časti Stredného hradu. Dozviete sa tu všetko o tomto polodrahokame, ako vzniká, ako sa spracováva a vo vedľajšom obchode vám radi ukážu, ako aj obdivuhodne veľký kus jantáru v slane vode ostane plávať na jej hladine. Akékoľvek jantárové suveníry v podobe šperkov by som odporúčila zadovážiť si práve tu, pretože k nim dostanete aj certifikát pravosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Medzi ďalšie zaujímavosti, ktoré stoja za povšimnutie, určite patrí studňa na nádvorí Horného hradu. Je na nej fénix, ktorý kŕmi vlastné mláďatá svojou krvou, čo symbolizuje pokoru a obetavosť členov rádu. A napriek tomu, že mnohé z miestností boli krásne a bohato vyzdobené, najviac nás zaujala dlhá chodba, ktorá viedla do veže, v ktorej sa nachádzali hradné toalety. Dodnes sú v nich naaranžované kapustné listy, aby si návštevník vedel predstaviť, čím si milí rytieri v tom čase nahrádzali toaletný papier. Len by ma zaujímalo, ako sa im utekalo v ťažkom brnení dlhou chodbou...

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Kto nemá ku koncu návštevy lozenia po hrade dosť, môže si za príplatok vyliezť ešte o desať poschodí vyššie, do hradnej veže, z ktorej je skvelý výhľad na okolitú krajinu a zároveň hrad pod vami. Väčšina návštevníkov túto možnosť zavrhne, keďže uchodená je v tomto momente viac než dostatočne. U nás sa obetoval môj manžel, takže môžete obdivovať pohľad na Malbork aj z jeho vysokej veže:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

No ak sa tešíte, že po konci vyčerpávajúcej návštevy vás hrad len tak nechá ísť, mýlite sa. Východ vedie cez pivnice, v ktorých je okrem ďalších exponátov ukrytý aj niekoľko poschodový obchod so suvenírmi. Za odmenu však cestou späť na parkovisko uvidíte tú najkrajšiu a najvyzdobenejšiu časť hradu.

Obrázok blogu

Hrad má pripravených mnoho zaujímavých atrakcií pre tých najmenších, ktorým sa tu bude veľmi páčiť. Aj bez sprievodcu neprídete o pútavé rozprávanie, ktoré vám poskytne mimoriadne kvalitne spracovaný audiosprievodca v niektorých svetových jazykoch. Na záver nájdete niekoľko odchytových reštaurácií a krčiem, kde si vaše unavené nohy môžu aspoň na chvíľku oddýchnuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Malbork je bez debát jednou z najkrajších poľských pamiatok a podobne ako Varšava, Gdansk či ďalšie poľské miesta tiež svedectvom o húževnatosti a neuveriteľnej odhodlanosti miestnych reštaurátorov vrátiť vojnou zničeným pamiatkam ich dávny lesk. Či už máte cestu okolo alebo hľadáte zaujímavé miesto v susedných krajinách, ktoré by ste chceli navštíviť, Malbork vás rád privíta.

(P.S. Dnes ráno mi systém pri nahadzovaní článku stihol článok zverejniť len s názvom a jednou vetou. Ospravedlňujem sa všetkým čitateľom, ktorí ho našli, klikli si naň a potom ostali sklamaní.)

Martina Rúčková

Martina Rúčková

Bloger 
  • Počet článkov:  300
  •  | 
  • Páči sa:  32x

Diagnózou aj povolaním právnička, záľubami nadšená cestovateľka. Život ma zatiaľ viedol po osi Košice-Oxford-Bratislava-Moskva-Praha. Spolu s manželom cestujeme po nových aj starých miestach, snažiac sa navštíviť všetky pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO po ceste. Zoznam autorových rubrík:  Stredná EurópaAnglicko, ŠkótskoSeverná EurópaVýchodná EurópaZápadná EurópaJužná EurópaRuskoZápadná ÁziaStredná ÁziaJuhovýchodná ÁziaArabský svetStredná Amerika a KaribikZážitky z ciestKultúraSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu