reklama

Úvod do Juhovýchodnej Ázie: Záhradný Singapur

Poslednými dvoma bodmi singapurského itinerára boli jeho dve známe záhrady: po fantastickej botanickej sme si boli pozrieť zoologickú a Záhrady v zálive.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Singapurská zoologická záhrada bola bez debaty jednou z najkvalitnejších, aké som kedy navštívila. Klietky sa v nej využívajú len minimálne, zvieratá si žijú v priestranných ohradách a 28-hektárový pozemok umožňuje štedrosť priestoru na život. Medzi jej fascinujúce aspekty patrí spôsob, akým sa vyhrala s priestorom pre zvieratá: napríklad také orangutany majú svoje útočisko, rovnako ako v reálnom živote, v korunách stromov, kde pre nich zoo vytvorila dlhú spleť lán medzi jednotlivými stanovišťami, po ktorých môžu loziť: to všetko nad hlavami návštevníkov. Rovnako úžasná je etiópska Veľká priekopová prepadlina, v rámci ktorej je zrekonštruovaný celý ekosystém: na skalách si žije stádo núbijských kozoročcov a pod skalou zasa celá kolónia paviánov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zoo je taká veľká, že sa nej poriadne nachodíte: pre tých, ktorí sa ľahko unavia, pendluje medzi jednotlivými zónami vláčik. Priamo na letáčiku s mapou celej zoo sú uvedené časy kŕmemia zvierat, pričom kŕmenie je naplánované s desať- až pätnásťminutovými časovyými rozostupmi, takže návštevníci majú časť prejsť sa od jednej ohrady k druhej a postupne si vychutnať kŕmenie všetkých zvierat z Levieho kráľa: od žirafy a nosorožce cez surikaty, svine bradavičnaté až po levy.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Prvá zoo sa v Singapure nachádzala už v sedemdesiatych rokoch devätnásteho storočia v súčasných priestoroch botanickej záhrady. Idea oficiálnej zoologickej záhrady však prišla až v roku 1969 a svoje brány otvorila v roku 1973. Vtedy mala 130 zamestnancov a 270 zvierat zo 72 živočišných druhov. V roku 1990 to už bolo 160 druhov, 1600 zvierat, ktoré žili v skupinách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ubytovanie v Singapure

Hľadáte ubytovanie v Singapure? Porovnajte si ceny na dovolenka.sme.sk

Okrem klasickej prehliadky zvierat z priestorov zoo ponúka spoločnosť spravujúca singapurskú zoologickú záhradu nočné safari, prehliadku, ktorá sa špecializuje na zvieratá, ktoré sú aktívne v noci. A vďaka jedinečnému umiestneniu záhrad si návštevníci môžu zvoliť aj takzvané riečne safari, počas ktorého návštevníci pozorujú zvieratá z lodí.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Lemury boli v priestore, kde si voľne pobehovali a poskakovali popri návštevníkoch a celkom ochotne sa nechali fotografovať. A na mandrila z fotografie nižšie si vždy spomeniem pri tej slovenskej reklame na prostriedok proti hemoroidom. Ktovie, čo by na takéto účinkovanie povedal jeho singapurský bratranec...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Nasledujúce fotografie sú z ekosystému "Veľká priekopová prepadlina Etiópie". Návštevníci si ju najprv pozrú zhora a potom zídu po schodoch dolu ku kolónii paviánov. Paviány sú za sklom a ich každodenný život sa dá voľne sledovať. My sme boli svedkom viac než teritoriálneho správania hlavného paviána: jedno z mláďat sa hralo tesne pri plexiskle a ľudia si ho, samozrejme fotili. Táto blízkosť, nech už je medzi nimi plexisklo alebo nie, sa veľmi nepáčila hlavnému paviánovi, ktorý na nás najprv ceril zuby a škeril sa v rôznych grimasách, ktorých cieľom je očividne zastrašiť nepriateľov, následne začal skákať a hádzať sa o sklo, až kým sa mladý nevrátil späť k svojej rodine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Hrošík liberijský si pláva spolu s rybkami za plexisklom, takže sme mali skvelý výhľad na ladné baletné pohyby, ktoré svojimi nôžkami vo vode robí.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Po stretnutí so zvieratkami sme sa vrátili smerom k Marina Bay a vybrali sa vyškrtnúť si posledný bod nášho programu: Záhrady v zálive (Gardens By The Bay). Výhľad na kovové stromové konštrukcie tejto atrakcie sme mali aj z našej hotelovej izby a zaujímalo nás, ako to vyzerá priamo v záhradách. Záhrady ležia na obrovskej ploche parku, v rámci ktorého sa nachádzajú dva obrovské skleníky, niekoľko tematických záhrad a parkov a les futuristických superstromov.

Začali sme v Kvetinovom dóme, ktorý imituje suché a relatívne chladné podnebné pásmo Stredomoria, Juhoafrickej republiky, Kalifornie a častí Španielska a Talianska. Oba skleníky Záhrad sú najväčšie skleníky bez stĺpovej podpory na svete - Kvetinový dóm je väčší, Les v oblakoch zasa vyšší. Tento skleník leží na ploche 1,2 hektára a je vysoký 38 metrov. Teplota je tu 23 až 25 stupňov Celzia.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

V čase našej návštevy sa ešte nezdal byť Kvetinový dóm kompletne naplánovaným, prechádzali sme popri veľkom množstve prázdnych miest. Verím však, že plánovačom záhrad sa podarilo postupne zaplniť všetky priestory tohto pozoruhodného skleníka. Občas bolo kde-tam voľne pohodené umenie, napríklad socha na fotografii nižšie symbolizuje to, ako vždy, keď niekam cestujeme, zanechávame na tom mieste kúsok seba.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Druhým z fantastických skleníkov je Les v oblakoch. Ten sa rozlieha na ploche "len" 0,8 hektára, no je vyšší. Len samotný kopec, ktorý leží pod sklenenými panelmi, je vysoký 42 metrov. Tento skleník udržiava chladné a vlhké podnebie hôr v tropických oblastiach, nachádzajúcich sa vo výške 1000 až 3000 metrov nad morom. Vlhkosť dosahuje 80 až 90 percent a z výšky 35 metrov padá až na zem voda z vodopádu.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Nie je to atrakcia pre ľudí, ktorí majú strach z výšok: okolo vrchnej časti hory leží na kovovej konštrukcii cesta, na ktorej máte hlavu v oblakoch a pod železnou mrežou, ktorá tvorí chodník, sa rozlieha prázdnota pod vami. Dole sa však pozerať netreba, krásne kvety a tropické rastliny sa nachádzajú vo výške očí.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Na záver sme sa dostali aj k Háju superstromov, na ktoré sme sa toľko dívali z diaľky a hútali, čo sú zač. Mysleli sme si, že sú to kovové konštrukcie, lenže to je pravda len z časti. 25 až 50 metrov vysoké stromy sú pokryté živými rastlinami, takže tvoria vertikálne záhrady, okrem toho poskytujú cez deň tieň a tvoria súčasť klimatizačného systému Záhrad. A tiež majú na sebe dômyselne umiestnené fotovoltaické panely, takže energiu na svoje rozsvecovanie majú z obnoviteľných zdrojov.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

V noci sa stromy rozsvecujú. Medzi väčšími stromami je visutá cesta, ktorá sa vola OCBC Skyway. Vďaka výťahu sa dá dostať do úrovne korún "stromov" a pozrieť si celý komplex záhrad z vtáčej perspektívy. Je to veľmi obľúbená atrakcia, takže si treba kúpiť lístok a postaviť sa do rady, my sme napríklad čakali asi trištvrť hodinu.

Mali sme však obrovské šťastie, pretože v momente, keď sme sa dostai hore, sa spustila Záhradná rapsódia - svetelná a zvuková show, počas ktorej stromy menia farby do rytmov hudby. Rapsódia hrá dvakrát denne, o trištvrte na osem a trištvrte na deväť večer. Sledovať mihanie svetielok sprevádzané pompéznou hudbou bola tá najkrajšia rozlúčka, ktorú nám mohol Singapur pripraviť.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Po tomto fantastickom zážitku sme sa už len vrátili na hotel vziať si ruksaky z úschovne batožiny, šup na metro a na letisko Changi, odkiaľ sme sa cez Šanghaj vrátili späť do Moskvy. Ďalšie dobrodružstvo za nami.

Martina Rúčková

Martina Rúčková

Bloger 
  • Počet článkov:  300
  •  | 
  • Páči sa:  32x

Diagnózou aj povolaním právnička, záľubami nadšená cestovateľka. Život ma zatiaľ viedol po osi Košice-Oxford-Bratislava-Moskva-Praha. Spolu s manželom cestujeme po nových aj starých miestach, snažiac sa navštíviť všetky pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO po ceste. Zoznam autorových rubrík:  Stredná EurópaAnglicko, ŠkótskoSeverná EurópaVýchodná EurópaZápadná EurópaJužná EurópaRuskoZápadná ÁziaStredná ÁziaJuhovýchodná ÁziaArabský svetStredná Amerika a KaribikZážitky z ciestKultúraSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu