Ukrop, smetanka a agurčik

Kôpor, kyslá smotana a nakladané kyslé uhorky sú tri veci, bez ktorých si ruskú kuchyňu jednoducho nedokážem predstaviť. Kôpor je univerzálne korenie, ruská kyslá pochúťková univerzálne dochucovadlo a nakladačka univerzálne jedlo na zahryznutie. Kde všade na vás budú číhať?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kôpor je prvá chuť, ktorá sa mi v duchu vždy vybaví, keď si spomeniem na ktorékoľvek ruské jedlo. Je to najpoužívanejšia korenina a ak chcete variť autenticky po rusky, musíte mať poruke vždy vzäzok čerstvého kôpru. Ak vám náhodou nechutí, do Ruska radšej ani nechoďte, alebo prídite a zistíte, že kôpor nepatrí len do smotanovej omáčky k hovädziemu mäsu a knedlíkom. Dáva sa tu totiž nielen do polievok, ale aj do mäsových omáčok, na pelmene, do gulášov či fašírok, posypávajú sa ním šaláty, pampúšiky, dokonca aj z mojich dnešných raňajkových volských ôk v jedálni v práci sa na mňa veselo usmievali kúsky kôpru. Najmä zahraniční turisti si radi fotia nevhodné poutižie kôpru a na facebooku nájdete stránku „Kôprová hliadka", v origináli Dillwatch, ktorá tieto barbarstvá dokumentuje. Okrem iného uvidíte kôpor aj v gaspachi, v sieti More Sushi si viete zakúpiť sushi rolku obalenú v kôpri a už objavili aj smoothie s cviklou, kardamonom a kôprom. Po pár dňoch stravovania sa v ruských reštauračných zariadeniach máte kôpru vyše hlavy. No zároveň je to tradičná chuť Ruska, s ktorou nemá zmysel bojovať. A prečo je to tak? Kôpor je nenáročná rastlina, ktorá obsahuje vápnik, železo, horčík a mangán, takže uškodiť vám určite neuškodí. Rastie takmer všade a je mimoriadne nenáročná na pestovanie. Domáci si ju chvália aj preto, že podporuje prirodzenú termoreguláciu organizmu a najmä v lete údajne dobre chladí telo. Takmer vôbec sa nevyváža, pretože všetok dopestovaný kôpor sa úspešne spotrebuje doma.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kyslá smotana. Obľúbené ochucovadlo šalátov, pelmeňov, vareníkov, blinčíkov, syrníkov, omáčok a samozrejme polievok - u nás v jedálni máme na výber z troch polievok a musí to byť výnimočný prípad, aby sa ma kuchárka nespýtala, či ju chcem aj so smotankou. A napokon, prečo nie? Je to zdravý kyslomliečny výrobok. U nás sa s ňou varí tiež, ale v Rusku je to úplne iný príbeh. Ak si chcete v kuchyni vytvoriť malé Rusko, urobte si perky plnené višňami a miesto masla so strúhanými orechami si ich dajte poliate višňovým sirupom a kyslou smotanou k tomu. Alebo ju použite ako omáčku k palacinkám s tvarohom. Alebo si ju dajte do nejakej vhodnej polievky a nezabudnite si prisypať trochu kôpru!

SkryťVypnúť reklamu

A ocitli sme as pri onej známej kyslej uhorke, ktorú si našinec vždy predstaví položenú na dvojdecáku vodky. Kyslú uhorku nájdete aj v hamburgeroch, ako prílohu k stroganovu, či iným mäsovým jedlám podávaným zväčša so zemiakovou kašou, ale aj ako prísadu do ruskej soľanky - jednej z najlepších poopičných polievok na svete. Rovnako je súčasťou taniera s inými nakladanými produktami (malé paradajočky, cesnak, medvedí cesnak, kapusta, cibuľa...) ktorý patrí medzi tradičné ruské „zakuski". A práve z tohto taniera sa naša milá nakladačka dostala až na graňonnij stakan, alebo pekne po slovensky, hranatý pohár. O ruskej kultúre stravovania a zábavy niekedy inokedy, ale viete, že Rus považuje za vrcholne neslušné, ak sa pije naprázdno? Tu sa alkohol vždy zajedá. K pivu na stojáka (a hoc aj vodke k nemu) si dáte sušené ryby a ogurčík je to poslené, čo k vodke dostanete, keď už nič iné nie je. Nazvime to vodkové minimum. Nie je tam pre srandu, je to sybol a v čase núdze posledná bašta reprezentujúca ruskú kultúru stolovania. Ruské ponaučenie pre Slováka? Skúste jeden večer to, čo pijete, zajedať a vaše telo sa vám na druhý deň ráno poďakuje...

Martina Rúčková

Martina Rúčková

Bloger 
  • Počet článkov:  300
  •  | 
  • Páči sa:  35x

Diagnózou aj povolaním právnička, záľubami nadšená cestovateľka. Život ma zatiaľ viedol po osi Košice-Oxford-Bratislava-Moskva-Praha. Spolu s manželom cestujeme po nových aj starých miestach, snažiac sa navštíviť všetky pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO po ceste. Zoznam autorových rubrík:  Stredná EurópaAnglicko, ŠkótskoSeverná EurópaVýchodná EurópaZápadná EurópaJužná EurópaRuskoZápadná ÁziaStredná ÁziaJuhovýchodná ÁziaArabský svetStredná Amerika a KaribikZážitky z ciestKultúraSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
INESS

INESS

106 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu