reklama

Spomienky na Berlín a Postupim

Slnečnú berlínsku neďeľu sme sa rozhodli započať výletom do Postupimu. Vlak doň premáva každú polhodinu a v centre mesta ste za rýchlych 25 minút. Potom sadnúť na niektorý z miestnych autobusov a odviezť sa k palácom a parkom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Postupim je hlavným mestom federálneho štátu Brandenburg, ktoré bolo až do roku 1918 sídlom pruských kráľov a nemeckého cisára. Známy je jeho palác Cecilienhof, v ktorom sa v roku 1945 konala Postupimská konferencia, na ktorej sa rozhodovalo o budúcnosti povojnového sveta. 150 budov parkov a palácov je tu rozložených na päťsto hektároch pôdy. Ich štýl je prevažne eklektický.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ako prvý sme navštívili najznámejší z palácov, Sanssouci, ktorý postavil pruský kráľ Fridrich Veľký s cieľom priblížiť sa kráse a sláve Versaillskému palácu. Názov je vlastne francúzske slovné spojenie sans souci, ktoré znamená bez starostí a to veľmi dobre popisovalo účel paláca: Fridrich v ňom chcel zabudnúť na povinnosti a zošnurovanú pompéznosť svojho berlínskeho dvora. Nachádzal sa na jednom podlaží a má len desať parádnych miestností. Dediči tohto sídla k nemu neskôr pristavovali ďalšie časti, ktoré ho zväčšili, no aj tak ostal v relatívne skromných rozmeroch. Jedna z miestností nesie názov „Izba Voltaira“ na počesť známeho francúzskeho filozofa, ktorý tu často pobýval.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ďalším zo zaujímavých palácov je Orangerieschloss, alebo Oranžérsky palác, s prednou časťou dlhou 300 metrov, ktorá bola vymodelovaná po vzoru vily Medicciovcov v Ríme a florentskej Uffizi.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Impoznantná červená budova v parku Sanssouci je Nový palác, postavený na konci Sedemročnej vojny a považuje sa za posledný veľký pruský barokový palác.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Popoludní sme sa vrátili do Berlína, kde sme navštívili pamiatky a pamätníky z temnejšej histórie mesta. Jedným z najznámejších miest je Pomník zavraždeným Židom Európy. Nachádza sa na ploche veľkej 19 tisíc štvorcových metrov, na ktorej leží 2711 betónových kvádrov rôznej šírky a výšky, umiestnených na zvažujúcom sa a vystupujúcom teréne. Navrhol ho architekt Peter Eisenman a podľa vyjadrenia autora má predstavovať prepracovaný systém, ktorý má ďaleko od zdravého ľudského rozumu, poukazujúc na vraždiacu mašinériu, ktorá mala byť konečným riešením židovskej otázky. Inde sa vraví, že má byť bez akejkoľvek symboliky, i keď mnohí návštevníci vrátane mňa si myslia, že pripomína cintorín. Už len mať poruke kameň, ktorý by som mohla na jeden z blokov položiť...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pokračovali sme na miesto, kde sa kedysi nachádzal generálny štáb Gestapa a SS. Dnes je z neho múzeum s príznačným názvom Topografia teroru. Expozícia na mieste, kde držali a mučili politických väzňov sa nachádza priamo pod sekciou Berlínskeho múru v tejto časti mesta na Niederkirchenstrasse.

Obrázok blogu

Posledným miestom, ktoré sme navštívili, bol známy Checkpoint Charlie, najznámejšie miesto prechodu medzi Východným a Západným Berlínom. Dnes sa pri ňom nachádza Múzeum Berlínskeho múru, ktoré rozpráva rôzne príhody, okrem iného kuriózne spôsoby, ako sa niektorým ľuďom podarilo dostať na západnú stranu múru. Na veľkej svetelnej tabuli zo "západnej strany" vidno fotku nemeckého vojaka, z "východnej" amerického.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Po káve s výhľadom na toto miesto sme sa odviezli späť na železničnú stanicu, kde sme nasadli na nočný vlak do Bratislavy. Veď v pondelok treba ísť opäť do práce.

(precestované v marci roku 2011)

Martina Rúčková

Martina Rúčková

Bloger 
  • Počet článkov:  300
  •  | 
  • Páči sa:  32x

Diagnózou aj povolaním právnička, záľubami nadšená cestovateľka. Život ma zatiaľ viedol po osi Košice-Oxford-Bratislava-Moskva-Praha. Spolu s manželom cestujeme po nových aj starých miestach, snažiac sa navštíviť všetky pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO po ceste. Zoznam autorových rubrík:  Stredná EurópaAnglicko, ŠkótskoSeverná EurópaVýchodná EurópaZápadná EurópaJužná EurópaRuskoZápadná ÁziaStredná ÁziaJuhovýchodná ÁziaArabský svetStredná Amerika a KaribikZážitky z ciestKultúraSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu