reklama

Vojna a moja košeľa

Keď je človek mladý, v niektorých chvíľach má pocit, akoby mal osud vo vlastných rukách a všetko, čo robí, je veľkolepé, správne a všetky okolnosti sa tomu musia podriadiť. Niečo podobné, aj keď v trochu malichernejšej podobe, som zažila, keď som v obchode uvidela tmavozelenú vojenskú košeľu. Nech by stála čokoľvek, musela som si ju kúpiť. Neprekážalo mi, že na rukáve a na chrbte mala nápis „U.S.Army“. Vtedy som ešte netušila, čo môže spôsobiť jedna obyčajná dievčenská tmavozelená košeľa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu
(zdroj: www.t-shirtarmy.com)

Minulé leto na dovolenke boli v našom hoteli Európania zo všetkých kútov kontinentu, Balkán nevynímajúc. Spriatelili sme sa tam so srbskou rodinkou, „Dobar dan“ nesmelo chýbať pri žiadnom stretnutí a asi najoduševnenejšie sa nám zdravil ich malý syn Nedjelko. Keď som však v jedno ráno vstúpila do jedálne, Nedjelko zareagoval veľmi zvláštne. Namiesto starého známeho pozdravu vyskočil od stola, zvýskol, vydesene na mňa pozrel a utekal preč. Nerozumela som, čo sa mu porobilo.

Stačilo však skloniť hlavu a poznala som príčinu chlapcovej reakcie, aj to, prečo na mňa hlúčik Srbov ukazoval prstom. Nedjelka vystrašila moja košeľa „U.S.Army“. Pripomenula mu vojnu. Kým mne pripomínala dovtedy iba módu, u (nielen) dievčat veľmi obľúbený army style.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poznám veľa teórií o vojnách. O spravodlivej vojne, o obrannej vojne, o nutnej vojne medzi islamským a kresťanským svetom, o zániku západu, o tom, že v modernom svete nahradí vojny trh. Ale pri tom slove vojna sa asi naozaj zabúda na to, ako veľmi zasahuje do života ľudí, najčastejšie tých, ktorí si ju ani neželali – civilistov. A niekedy ich poznačí až tak, že stačí jediný pohľad na obyčajnú dievčenskú tmavozelenú košeľu...

Viem, že vo vzdialenosti pár hodín lietadlom na východ je teraz práve vojna. Je to už vojna modernejšia, pod drobnohľadom medzinárodných organizácií, obetí je pomenej, ľudský život má v 21. storočí omnoho väčšiu hodnotu a ochranu ako kedysi. O tejto vojne sa dobre diskutuje, reportáže z Haify a Bejrútu sú pútavé, analyzuje sa pri nich, kto má na čo právo a kto s čím nemal začať prvý. Hej, chápem, o každej vojne sa ľuďom oddávna dobre debatuje. O každej. Kým sa však bytostne netýka práve vás.

Katarína Džunková

Katarína Džunková

Bloger 
  • Počet článkov:  257
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu