reklama

Welcome to Prague city (Miznutie prekrásneho mesta)

Poznávam ju na čierno-bielych fotografiách, v skladbách Smetanu a v rozprávaní starých ľudí, ktorí si na ňu spomínajú už iba ako slepí. V náznakoch. Tu viedla cesta, tam most, oproti nám stálo kino a o tých kasárňach už, holčičko má, nič neviete. Zmenila sa na nepoznanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Nemám na mysli Prahu s ulicami, kde sa stavali barikády a kde boli mestské časti vymlčané tmavými tónmi tehál z mestských hradieb. Tú si zobrala urbanizácia. Nevravím o Prahe židovskej. Netýka sa to ani Prahy secesných palácov, kubistických experimentov, funkcionalistických víl a ani Prahy robotníckych štvrtí. A netýka sa to ani mesta, kde sa stavalo metro, nakrúcali komédie, chodilo sa na víkendy a kde bývala teta Líba.

Zmizla nám Praha autentická. Vytratili sa zákutia, zatvorili obchodíky, zmenili názvy. Dokonca aj samotná Stovežatá sa premenovala na „Prague".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

(Hrad visí nad riekou ako tisíckrát odfotený plagát a ja sa na jeho tichý napichnutý smútok s identitou plápolajúcej vlajky radšej ani nedívam. A je mi to ľúto, hrad, rada by som si k Tebe vytvorila vzťah - chodila sa učiť stepovať na dlažbu pred tebou, v decembri by som pred tebou nedočkavo stála, len aby som videla, ako prinášajú do betlehemu teliatka. Ale už je okolo teba toľko ľudí, že nemôžem. Prepáč mi, hrad. ja viem, postavičky Jana Nerudu, Karla Čapka a Chlapci od Bobrej rieky by zomreli aj tak. Ale miesto nich sa nenarodil nikto, iba drobné farebné figúrky z menu od McDonalda alebo KFC. Prahaprahapraha, ešte ťa potrebujem, prosím...)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V City of Prague je na každom kroku exchange, jewerelly, bohemia crystal a tourist center. Mesto síce naďalej zostalo magické, wonderful a fotogenické, ale už iba pre spend-weekend-in-Prague-turistov. Navštívia atrakcie, do reštaurácii ich pozve černoch v námorníckej uniforme, a drobnú katarziu prežijú snáď len v kostoloch pri periodicky sa opakujúcich Mozartových koncertoch.

Jozef Urban

Václavské námestie

Po námestí idú dievčatá

s peknými nohami

a uprostred toľkej krásy je človek

viac sám

Tu chcel jeden básnik

vyvesiť svoje heslo

o svete v ktorom by neprekážal

ani dieťaťu

A ja

anonymný cudzinec

lížem pod múrom zmrzlinu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

a chcel by som

prekážať aspoň niekomu

Pán Urban, chcela by som vám povedať, že dnes je z nej mesto, kde vložíte peniaze do nemeckej banky, kúpite taliansku obuv a na Karlovom moste si nasadíte na hlavu atrapu čapice sovietskej armády.

Pán Urban, v tomto meste sa predávajú tričká s portrétom Franza Kafku.

Pán Urban, netešte sa zbytočne, lebo takmer nikto z nich nečítal Proces a na jeho hrob nosia papieriky so želaniami, plyšové hračky a srdiečka.

A ešte čosi... Možno by som Vám to ani nemala... Tá zmrzlináreň na Václaváku.

Už ju zrušili.

PS: Ale netýka sa to okrajových častí, rybníkov a tajomných vltavských útesov s výčitkami ostrejšími ako strany novej knižky. Aspoň tie miesta sa nevolajú City of Prague, ale taká tá normálna Praha.

Katarína Džunková

Katarína Džunková

Bloger 
  • Počet článkov:  257
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu