Jedlo

sipkovy-lekvar
Ľuboslava Šusteková

Šípkový lekvár

Posledné prechádzky do jesennej prírody pomaličky končia a skôr než nastúpi zima, zvyknem si priniesť domov pár čevených plodov šípky. Mám tak možnosť uvariť si šípkový lekvár.

19.11.2019 o 15:59 | Karma článku: 2,51 | Prečítané:  812x | Diskusia: 17 príspevkov
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „C“

Americký spisovateľ, filozof, spevák, pastor a učiteľ  Robert Fulghum  (1937), povedal: „Na papieri je dokonalé všetko. V reáli prší i na svadbách.“  A ja by som si  len skromne dovolila dodať: v reáli prší i sneží…

18.11.2019 o 22:37 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  178x | Diskusia: 1 príspevok
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Toto je návod, ako minimalizovať potravinový odpad!

Počuli ste už o foodwaste? Určite áno a predpokladám, že vás trápi rovnako ako mňa. Je však otázka potravinového odpadu riešiteľná?

18.11.2019 o 7:00 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  517x | Diskusia: 8 príspevkov
nemocnicna-strava-pokulhava-preco
Monika Kolář

Nemocničná strava pokuľháva - prečo ?

Jedlo v nemocnici ľudia natoľko zneľúbili, až mu vymysleli nevábny prívlastok "nemocničná strava" - tá nemastná, neslaná, neláskavá, ako pre nepriateľa. 

16.11.2019 o 15:31 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  996x | Diskusia: 3 príspevky
Soňa Kallová
Soňa Kallová

Ako sme chutnali talianske tiramisu

Obzerali sme už aspoň desiate historické mestečko stredného Talianska, keď nás znova prepadla túžba po tiramisu. Boli sme v Gubbio, v regióne Umbria, v ten deň sme mali za sebou Assisi a v pláne dňa bolo ešte Urbino…

14.11.2019 o 20:30 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  1040x | Diskusia: 4 príspevky
abeceda-chuti-od-a-po-z-pismeno-b
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z - písmeno „B“

Trojobal je vo varení jedinečný objav. Dá sa doňho, totiž, obaliť všetko. Dokonca, ako spomína na časy vojenskej služby a  žartíky  tamojších kuchárov môj manžel, aj handra na riady.

14.11.2019 o 0:38 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  256x | Diskusia: 2 príspevky
Anna Čunderlíková
Anna Čunderlíková

Výborné juhoslovanské slané pečivo

Aj keď Juhoslávia, ako taká neexistuje, my skôr narodení spomíname na bývalú Juhosláviu. Spomíname na more, večery pri hudbe, na výborné špeciality z mäsa, rýb i na koláče. 

4.11.2019 o 11:47 | Karma článku: 4,00 | Prečítané:  1573x | Diskusia: 8 príspevkov
Martin Matich
Martin Matich

Vemeno, slezina, bránica: včera lahôdky, dnes zaznávané

V kuchyni našich predkov by sme mnohé v súčasnosti bežné suroviny hľadali márne. Už beztak oklieštené zdroje ešte väčšmi okresala bieda, vojny či hladomor. Nespotrebovať po zabíjačke celú kravu či brava? Nemožné!

29.10.2019 o 22:05 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  1071x | Diskusia: 12 príspevkov
aj-ja-chcem-zit-zdravo
Andrea Hoštáková

Aj ja chcem žiť zdravo...

... a veru sa už niekoľko rokov o to usilovne snažím. Ale nemyslite si, nie som vitarián, vegán či vegetarián, ale z každého som sa časom naučila zobrať si niečo, čo mi vyhovuje.

28.10.2019 o 20:00 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  638x | Diskusia: 2 príspevky
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Pozor! Takto vám hrozí rakovina hrubého čreva alebo konečníka

Musíme byť úprimní. Tejto zákernej chorobe sa úplne vyhnúť nedá, ale minimálne vieme zvýšiť naše šance aspoň o 20%. Avšak ako na to? Pojednávame o údení. Nie je však údenie ako údenie.

24.10.2019 o 7:00 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  3178x | Diskusia: 2 príspevky
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Láka vás husacina? Mali by ste sa dobre zamyslieť, či si ju doprajete!

Jeseň nám práve začala a s ňou sa spájajú kačacie či husacie hody. Určite si každý z nás veľmi pochutí na takýchto dobrotách, no aj tu platí, že zdravý rozum je ten najlepší recept.

14.10.2019 o 7:00 | Karma článku: 7,38 | Prečítané:  2940x | Diskusia: 14 príspevkov
Anna Čunderlíková
Anna Čunderlíková

Ovocný kysnutý koláč

V každej práci v kuchyni, či pečieme alebo varíme, vždy je to tak trochu „podľa seba“ - "podľa mňa". Vkladáme do toho kus seba, s láskou myslíme na tých, pre ktorých jedlo pripravujeme a pečieme. 

12.10.2019 o 12:29 | Karma článku: 4,93 | Prečítané:  1950x | Diskusia: 2 príspevky
Martin Bernát
Martin Bernát

Kváskový chleba v pekárničke bez rozkvasu

jednoduchý a lacný spôsob ako si upiecť zdravý chlieb. A to len z 3 surovín múky , vody a soli. Ja som v recepte pridal aj lyžičku razce. Chlieb je sytejši výživnejší a vhodný pre diabetikov.

8.10.2019 o 0:09 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  346x | Diskusia: 0 príspevkov
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Nečítate zloženie potravín? Chyba, možno jete aj kosti

Predstava, že pojedáme počas nedeľného obeda aj kosti asi nie je moc lichotivá. No v každom prípade veľká väčšina z nás tieto kosti konzumuje a pritom to ani nevie. Reč je o mechanicky separovanom mäse.

30.9.2019 o 11:06 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  2399x | Diskusia: 16 príspevkov
cucoriedkovy-kolac
Ľuboslava Šusteková

Čučoriedkový koláč

Každý z nás má niekde svoje korene. Moje korene sú tam, kde žijú medvede a rastú čučoriedky. Som rada, že je to práve takto. 

30.9.2019 o 8:41 | Karma článku: 2,98 | Prečítané:  1082x | Diskusia: 2 príspevky
Anna Čunderlíková
Anna Čunderlíková

Levanduľový chlebíček

Levanduľa - modrý kvietok s intenzívnou vôňou. Jej účinky na vplyv organizmu sú nepopierateľné, prinášajú očakávaný efekt. Ja som ju zatiaľ využívala na vonkajšie použitie, na kúpeľ a relax.

28.9.2019 o 10:07 | Karma článku: 1,17 | Prečítané:  358x | Diskusia: 2 príspevky
september-je-mesiac-ked-treba-vela-jest
Danica Chames

September je mesiac, keď treba veľa jesť...

...a vôbec to neplatí len v prípade, že ste medveď. Aj my, ľudia, máme dobrý dôvod, prečo sa pred zimou poriadne naládovať. Tomu dôvodu sa hovorí šetrnosť. Hoci v dnešnej dobe je modernejšie nazývať to ekologickým…

18.9.2019 o 19:34 | Karma článku: 10,04 | Prečítané:  5632x | Diskusia: 16 príspevkov
gastronomia-lokse-bandurkove-zemiakove-lokse-maju-x-rocnu-tradiciu-na-slovensku
Lórant Kulík

Gastronómia: Lokše bandurkové - Zemiakové lokše majú - X - ročnú tradíciu na Slovensku

Nie je našim cieľom variť recepty, ku ktorým treba 37 surovín z 5 predajní. Nebudeme variť jedlá typu krémové šafránové rizoto s cuketovými tagliatte s píniovými orieškami, ale jednoduché fotorecepty, dnes Lokše…

15.9.2019 o 0:09 | Karma článku: 10,04 | Prečítané:  5637x | Diskusia: 4 príspevky
Anna Čunderlíková
Anna Čunderlíková

„Baby“ - pečivo môjho detstva

Retro niečo minulé, zaniknuté..., a predsa je  retro  „IN". Preto  verím, že vás osloví  pečivo môjho detstva.

14.9.2019 o 9:52 | Karma článku: 3,61 | Prečítané:  1385x | Diskusia: 5 príspevkov
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Ako sa dá zastaviť ďalší byrokratický nezmysel

Na jar sa valil na našich prevádzkovateľov reštaurácií ďalší byrokratický nezmysel z dielne SNS. Označovanie pôvodu mäsa priamo v jedálnom lístku, čo malo oficiálne prekryť neschopnosť ministerky pri kontrole dovozu…

13.9.2019 o 14:03 | Karma článku: 2,04 | Prečítané:  762x | Diskusia: 2 príspevky

Nasledujúce

  1. Impérium kontroverzného milionára z východu sa rozpadá
  2. Kočner o Ficovi na nahrávke: Ak budem mať pokoj, bude naďalej premiérom
  3. Laššáková nevie vysvetliť vyše pol milióna za galavečer
  4. Smrť Violy nie je tragédiou temnej uličky
  5. Mlčať o smrti mladej ženy bola taktika, tvrdí polícia. Páchateľa nemá
  6. S Kočnerom si dohadoval stretnutie aj bývalý šéf vojenských tajných
  7. V Košiciach sa zrazili dve autá, jeden vodič zomrel
  8. Slovensko zdolalo Azerbajdžan, v kvalifikácii skončilo tretie a nepostupuje
  9. Slováci dostanú druhú šancu. Ich prvým súperom bude Írsko
  10. Odsúdený exposlanec Smeru: Nechápem, čo robím v Gorile

  1. Alexander Vondra: Chodím do kostola pravidelne, pretože to potrebujem
  2. Keď zrušenie tímu Kuciak spochybnili už aj Taliani
  3. Na obranu Jaroslava Danišku
  4. Kočner v nahrávke o Ficovi: Mám odložené veci, o ktorých on vie
  5. Karol Sudor - Vladimír Palko: Šiel som až na hranu. Liberál spovedá konzervatívca
  6. Žilinčan, ktorý hajloval na dievča z Kórey pôjde do väzenia
  7. Nová nahrávka: Fico mal Kočnerovi sľubovať pokoj od policajtov a daniarov
  8. Ľudia blízki Mostu-Híd a SNS si spravili zo štátneho Agrokomplexu malý Klondike
  9. Ivan Mikloš: Tí, ktorým ste slúžili, priniesli dnešný marazmus, pán Zala
  10. Tri roky uvostatu, prevádzka, nápady, spolupráce

Už ste čítali?