Jedlo

Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z - písmeno "O"

„A teď tam dáme zavařeninu," řekla kočička. "Zavařeninu, tu ne, tu já nerad,“ povídal pejsek, „dáme tam místo zavařeniny syreček, ten já tuze rád.“ Tak tam dali několik syrečků .

21.10.2020 o 11:39 | Karma článku: 3,14 | Prečítané:  187x | Diskusia: 0 príspevkov
Lubomir Zahora
Lubomir Zahora

Podvýživa v starobe

  Podvýživa (malnutrícia) u starších dospelých narastá. Na rozdiel od anorexie u mladých dievčat (napr. anorexia mentalis), začína nedobrovoľne a je výrazne spojená zo zhoršením zdravia.

11.10.2020 o 1:00 | Karma článku: 3,92 | Prečítané:  140x | Diskusia: 0 príspevkov
Mária Vrška
Mária Vrška

Autofágia

Nie je to diéta, je to režim stravovania, ktorý vraj dodržiava aj Novak Djoković. Prednedávnom som o autofágii počula prvýkrát, konkrétne o systéme 16/8, a hneď som sa na to dala.

21.9.2020 o 23:43 | Karma článku: 5,02 | Prečítané:  593x | Diskusia: 3 príspevky
Anna Milanová
Anna Milanová

Na stôl?... 2020

Máme dosť peňazí a času aby sme si vybrali kvalitné potraviny na stôl, ich kvalitné spracovanie?...Veku primerane... Nečudujem sa, že niekedy potraviny končia v odpade...Je to plytvanie východiskom z núdze?...Ako mu…

1.9.2020 o 19:42 | Karma článku: 3,67 | Prečítané:  152x | Diskusia: 0 príspevkov
niektore-obchodne-retazce-si-myslia-ze-sme-uplne-hlupi
Karolína Olšavská

Niektoré obchodné reťazce si myslia, že sme úplne hlúpi

„Sme číslo 1 v oblasti kvality ovocia a zeleniny. U nás ešte viac čerstvosti! Nakupujte výhodne za akciové ceny. Nakupujte a zbierajte body.“

23.8.2020 o 22:10 | Karma článku: 11,39 | Prečítané:  5670x | Diskusia: 16 príspevkov
porkova-polievka
Ľuboslava Šusteková

Pórková polievka

Do letného polievkového "semafóru" mi chýba ešte posledná polievka, tak na záver dáme niečo zelené. Mohla by byť brokolicová, alebo špenátová, ale pórková v mojej kuchyni vyhráva na celej čiare.

31.7.2020 o 21:56 | Karma článku: 4,27 | Prečítané:  589x | Diskusia: 2 príspevky
hokkaido-polievka
Ľuboslava Šusteková

Hokkaido polievka

Ľahká, rýchla, krémová letná polievka, zvládne ju uvariť každý, kto má na ňu chuť. Tak poďme na to... 

25.7.2020 o 20:15 | Karma článku: 10,31 | Prečítané:  7885x | Diskusia: 8 príspevkov
polievka-z-cvikle-cervenej-repy
Ľuboslava Šusteková

Polievka z cvikle / červenej repy/

Polievka je grunt, ako v minulosti hovorievali naše staré mamy. Aj dnes si myslím, že polievka je základ, hoci naše stravovacie návyky sa už celkom zmenili. 

18.7.2020 o 15:08 | Karma článku: 4,53 | Prečítané:  791x | Diskusia: 2 príspevky
Jana Venhartová
Jana Venhartová

Potravinová bezpečnosť štátu? Ústava nám právo na jedlo negarantuje.

V poslednom období sa často spomínajú výrazy potravinová sebestačnosť či bezpečnosť štátu. Definície týchto pojmov sú jasné, chýba nám právny záväzok štátu zabezpečovať jedno či druhé. Ústava nám totiž právo na…

2.7.2020 o 10:21 | Karma článku: 4,04 | Prečítané:  1571x | Diskusia: 16 príspevkov
mrkvova-babovka
Ľuboslava Šusteková

Mrkvová bábovka

Rýchla, svieža, letná bábovka, poteší veľkých aj malých. S malinovou, alebo jahodovou polevou, vanilkovým krémom, alebo úplne bez všetkého, len s kávou, alebo čajom.

27.6.2020 o 22:06 | Karma článku: 10,39 | Prečítané:  5828x | Diskusia: 6 príspevkov
Marek Tencer
Marek Tencer

Surströmming ako si ho vychutnať?

Surströmming je údajne najsmradľavejšie jedlo na svete ktoré často jedávali námorníci. ktoré až sa správne konzumuje môže byť fantastickým chuťovým zážitkom. Dozviete sa ako a kde ho otvoriť, a ako si ho vychutnať…

19.6.2020 o 20:08 | Karma článku: 3,94 | Prečítané:  431x | Diskusia: 3 príspevky
Jana Venhartová
Jana Venhartová

Sú potravinári podvodníci, ktorí patria do basy?

Počas pandémie sa tlieskalo zdravotníkom, ja tlieskam potravinárom. Rada by som vyzdvihla obetavosť a odvahu ľudí, ktorí nám aj počas pandémie zabezpečili základné potraviny na stôl. Teraz nás však chcú zatvárať do…

11.6.2020 o 12:57 | Karma článku: 10,43 | Prečítané:  16012x | Diskusia: 1 príspevok
Silvia Vajdíková
Silvia Vajdíková

Význam lokálnych produktov na Slovensku

"Povedz mi, čo ješ a ja Ti poviem, ako dlho budeš žiť. " Veľká pravda! Je dôležité jesť zdravé, lokálne potraviny.   

7.6.2020 o 13:11 | Karma článku: 2,61 | Prečítané:  281x | Diskusia: 0 príspevkov
Silvia Vajdíková
Silvia Vajdíková

Odpad a jeho dopad na životné prostredie, zero waste a iné

Sú pre nás peniaze dôležitejšie ako naše životné prostredie? Nedá sa nájsť kompromis ? V konečnom dôsledku to môže byť lacnejšie! 

1.6.2020 o 21:12 | Karma článku: 3,15 | Prečítané:  260x | Diskusia: 0 príspevkov
Soňa Fröhlichová
Soňa Fröhlichová

Crème brûlée – domáca lahôdka ako z francúzskej reštaurácie

Napriek tomu, že Crème brûlée znie tak francúzsky, jeho pôvod zostáva neznámy. Naťahujú sa oň Francúzi, Španieli aj Angličania. Je veľmi podobný katalánskemu karamelizovanému krému zo 17. storočia.

31.5.2020 o 8:26 | Karma článku: 6,33 | Prečítané:  2089x | Diskusia: 0 príspevkov
Silvia Vajdíková
Silvia Vajdíková

Je vegetariánstvo/vegánstvo dobré pre človeka/živočíchy/prírodu?

Životný štýl vegetariána/vegána je založený na spolunažívaní a zdieľaní tejto planéty so všetkými jej tvormi a vzájomnom rešpekte. 

25.5.2020 o 22:33 | Karma článku: 10,35 | Prečítané:  7667x | Diskusia: 7 príspevkov
Richard Gajarský
Richard Gajarský

Gastrolístky po novom.

     Nový štátny návrh o gastráčoch sa nestretol s pochopením, pretože ľudia sú naštvaní. Namiesto útraty v obchodoch by mali využívať reštaurácie. Problém?

18.5.2020 o 20:16 | Karma článku: 3,05 | Prečítané:  928x | Diskusia: 2 príspevky
bazovy-sirup
Ľuboslava Šusteková

Bazový sirup

Kráčaš májovou prírodou a pokiaľ nie si dôsledne "zarúšený", zrazu ťa omámi úžasná vôňa kvitnúcej bazy. Ešte ju nevidíš, ale vieš, že niekde tu musí byť.

18.5.2020 o 18:46 | Karma článku: 10,23 | Prečítané:  23261x | Diskusia: 5 príspevkov
tajomstvo-sefkuchara
Peter Slamenik

Tajomstvo šéfkuchára

Po dvoch rokoch života v Ázii a ďalších dvoch s výhľadom na Miletičku sa u mňa vypestoval silný gastronomický rasizmus 

17.5.2020 o 11:17 | Karma článku: 6,08 | Prečítané:  1059x | Diskusia: 1 príspevok
Anton Hudák
Anton Hudák

Ako som chcel byť kváskom.

Ak bolo 18.storočie označené ako storočie pary,toto by malo byť storočie kvásku.Ženy už nezaujíma či Elvis žije.Len nech žije kvások. 

15.5.2020 o 23:27 | Karma článku: 5,37 | Prečítané:  441x | Diskusia: 1 príspevok

Nasledujúce


Už ste čítali?