Jedlo

Jana Venhartová
Jana Venhartová

Dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby na potravinách

V predchádzajúcich dňoch sa často spomínalo darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti. Viete však, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby a ako sa na potravinách označujú?…

8.12.2019 o 23:21 | Karma článku: 10,03 | Prečítané:  5823x | Diskusia: 0 príspevkov
oskvarkove-pagace
Ľuboslava Šusteková

Oškvarkové pagáče

Slané chrumkavé pečivo, ktoré nepečiem príliš často, ale myslím, že práve teraz je správny čas tak urobiť

7.12.2019 o 21:11 | Karma článku: 10,03 | Prečítané:  9586x | Diskusia: 8 príspevkov
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „E“

Kto vie, či Eskimák Nanuk vedel o tom, ako hlboko sa zakorenilo jeho meno v gastronomickom slovníku u nás.

4.12.2019 o 23:44 | Karma článku: 1,00 | Prečítané:  196x | Diskusia: 2 príspevky
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Čokoláda na Mikuláša? Tak určite...

Poznáme ten čas, kedy sa na Mikuláša plnia topánky rôznymi dobrotami. Veľakrát sú to rôzne vábivé ,,čokoládové“ postavičky.  Avšak nie je čokoláda ako čokoláda. Viac v dnešnom blogu.

28.11.2019 o 7:12 | Karma článku: 2,07 | Prečítané:  775x | Diskusia: 0 príspevkov
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „D“

Najväčším nedostatkom, ktorý na náš život čoraz viac dolieha, nie je nedostatok peňazí, či zdravia. Obe tieto hodnoty totiž najviac ovplyvňuje čas. A času je málo ako šafránu. Mať vždy dostatok času, či šafránu je…

24.11.2019 o 20:39 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  147x | Diskusia: 0 príspevkov
sipkovy-lekvar
Ľuboslava Šusteková

Šípkový lekvár

Posledné prechádzky do jesennej prírody pomaličky končia a skôr než nastúpi zima, zvyknem si priniesť domov pár čevených plodov šípky. Mám tak možnosť uvariť si šípkový lekvár.

19.11.2019 o 15:59 | Karma článku: 3,04 | Prečítané:  1065x | Diskusia: 18 príspevkov
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „C“

Americký spisovateľ, filozof, spevák, pastor a učiteľ  Robert Fulghum  (1937), povedal: „Na papieri je dokonalé všetko. V reáli prší i na svadbách.“  A ja by som si  len skromne dovolila dodať: v reáli prší i sneží…

18.11.2019 o 22:37 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  221x | Diskusia: 1 príspevok
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Toto je návod, ako minimalizovať potravinový odpad!

Počuli ste už o foodwaste? Určite áno a predpokladám, že vás trápi rovnako ako mňa. Je však otázka potravinového odpadu riešiteľná?

18.11.2019 o 7:00 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  633x | Diskusia: 8 príspevkov
nemocnicna-strava-pokulhava-preco
Monika Kolář

Nemocničná strava pokuľháva - prečo ?

Jedlo v nemocnici ľudia natoľko zneľúbili, až mu vymysleli nevábny prívlastok "nemocničná strava" - tá nemastná, neslaná, neláskavá, ako pre nepriateľa. 

16.11.2019 o 15:31 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  1092x | Diskusia: 3 príspevky
Soňa Kallová
Soňa Kallová

Ako sme chutnali talianske tiramisu

Obzerali sme už aspoň desiate historické mestečko stredného Talianska, keď nás znova prepadla túžba po tiramisu. Boli sme v Gubbio, v regióne Umbria, v ten deň sme mali za sebou Assisi a v pláne dňa bolo ešte Urbino…

14.11.2019 o 20:30 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  1084x | Diskusia: 4 príspevky
abeceda-chuti-od-a-po-z-pismeno-b
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z - písmeno „B“

Trojobal je vo varení jedinečný objav. Dá sa doňho, totiž, obaliť všetko. Dokonca, ako spomína na časy vojenskej služby a  žartíky  tamojších kuchárov môj manžel, aj handra na riady.

14.11.2019 o 0:38 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  285x | Diskusia: 2 príspevky
Anna Čunderlíková
Anna Čunderlíková

Výborné juhoslovanské slané pečivo

Aj keď Juhoslávia, ako taká neexistuje, my skôr narodení spomíname na bývalú Juhosláviu. Spomíname na more, večery pri hudbe, na výborné špeciality z mäsa, rýb i na koláče. 

4.11.2019 o 11:47 | Karma článku: 4,22 | Prečítané:  1665x | Diskusia: 8 príspevkov
Martin Matich
Martin Matich

Vemeno, slezina, bránica: včera lahôdky, dnes zaznávané

V kuchyni našich predkov by sme mnohé v súčasnosti bežné suroviny hľadali márne. Už beztak oklieštené zdroje ešte väčšmi okresala bieda, vojny či hladomor. Nespotrebovať po zabíjačke celú kravu či brava? Nemožné!

29.10.2019 o 22:05 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  1091x | Diskusia: 12 príspevkov
aj-ja-chcem-zit-zdravo
Andrea Hoštáková

Aj ja chcem žiť zdravo...

... a veru sa už niekoľko rokov o to usilovne snažím. Ale nemyslite si, nie som vitarián, vegán či vegetarián, ale z každého som sa časom naučila zobrať si niečo, čo mi vyhovuje.

28.10.2019 o 20:00 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  688x | Diskusia: 2 príspevky
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Pozor! Takto vám hrozí rakovina hrubého čreva alebo konečníka

Musíme byť úprimní. Tejto zákernej chorobe sa úplne vyhnúť nedá, ale minimálne vieme zvýšiť naše šance aspoň o 20%. Avšak ako na to? Pojednávame o údení. Nie je však údenie ako údenie.

24.10.2019 o 7:00 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  3336x | Diskusia: 2 príspevky
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Láka vás husacina? Mali by ste sa dobre zamyslieť, či si ju doprajete!

Jeseň nám práve začala a s ňou sa spájajú kačacie či husacie hody. Určite si každý z nás veľmi pochutí na takýchto dobrotách, no aj tu platí, že zdravý rozum je ten najlepší recept.

14.10.2019 o 7:00 | Karma článku: 7,59 | Prečítané:  3021x | Diskusia: 14 príspevkov
Anna Čunderlíková
Anna Čunderlíková

Ovocný kysnutý koláč

V každej práci v kuchyni, či pečieme alebo varíme, vždy je to tak trochu „podľa seba“ - "podľa mňa". Vkladáme do toho kus seba, s láskou myslíme na tých, pre ktorých jedlo pripravujeme a pečieme. 

12.10.2019 o 12:29 | Karma článku: 5,00 | Prečítané:  1980x | Diskusia: 2 príspevky
Martin Bernát
Martin Bernát

Kváskový chleba v pekárničke bez rozkvasu

jednoduchý a lacný spôsob ako si upiecť zdravý chlieb. A to len z 3 surovín múky , vody a soli. Ja som v recepte pridal aj lyžičku razce. Chlieb je sytejši výživnejší a vhodný pre diabetikov.

8.10.2019 o 0:09 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  360x | Diskusia: 0 príspevkov
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Nečítate zloženie potravín? Chyba, možno jete aj kosti

Predstava, že pojedáme počas nedeľného obeda aj kosti asi nie je moc lichotivá. No v každom prípade veľká väčšina z nás tieto kosti konzumuje a pritom to ani nevie. Reč je o mechanicky separovanom mäse.

30.9.2019 o 11:06 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  2647x | Diskusia: 16 príspevkov
cucoriedkovy-kolac
Ľuboslava Šusteková

Čučoriedkový koláč

Každý z nás má niekde svoje korene. Moje korene sú tam, kde žijú medvede a rastú čučoriedky. Som rada, že je to práve takto. 

30.9.2019 o 8:41 | Karma článku: 3,52 | Prečítané:  1373x | Diskusia: 2 príspevky

Nasledujúce

  1. Najväčším skokanom je Matovič, Kiska klesol. Čo ukázal najnovší prieskum Focusu
  2. Masívny výbuch v Prešove zaskočil aj experta na výbušniny
  3. K trom obvineným za výbuch plynu v Prešove môžu pribudnúť ďalší
  4. Prešov rozdelí všetky peniaze zo zbierok ľuďom, práce zaplatí štát (minúta po minúte)
  5. NAKA zadržala youtuberov Daňa a Vaského
  6. Výbuch plynu v Prešove: Plynári určili kopať výhradne ručne
  7. Američania zmrazili Kočnerov majetok, Visa mu zruší platobné karty
  8. Prešovčanke ostal po výbuchu v byte dôležitý prístroj. Bude strašné tam teraz bývať, vraví
  9. Ako zbúrajú prešovský panelák (rozhovor)
  10. NAKA rieši, ako záhadne zmizli Bašternákove dlhy

  1. Polícia sa zaoberá Blahom pre fotografiu s červenou hviezdou s kosákom a kladivom
  2. Ondrej Dostál: 50-dňové moratórium a nebezpečná nadpráca ministerstva vnútra
  3. Poslanec Blaha, hanbite sa
  4. B.Kačáni: Liberál kontra kresťan
  5. Nový Smer? Ale kdeže, nenaleťte im
  6. Predsedníctvo SAV vyzvalo Blahu, aby zvážil pôsobenie na akadémii
  7. Rómsky prezident naložil Ficovi ako ešte nik doteraz
  8. USA zasiahli proti Kočnerovi, zmrazili mu financie - SME
  9. Blaha nemá čo robiť v SAV – nielen morálne, ale ani odborne
  10. Komentár Mareka Vagoviča: Komunizmus a fašizmus sú rovnaké zlo, súdruh konšpirátor

Už ste čítali?