Jedlo

mytus-o-cholesterole-dlhe-roky-nas-klamali
Adam Sipos

Mýtus o cholesterole: Dlhé roky nás klamali

Doteraz sme si mysleli, že cholesterol je jeden z najdôležitejších ukazovateľov o tom, či sme vo zvýšenom risku získania infarktu alebo inej choroby spojenej so srdcom. Nastal čas tento omyl jasne pomenovať.

15.10.2018 o 8:11 | Karma článku: 5,01 | Prečítané:  1950x | Diskusia: 3 príspevky
cukinove-spagety-s-kesu-omackou
Petronela Boleková

Cukinové „špagety‟ s kešu omáčkou

Vedeli ste o tom, že sa z cukiny dajú pripraviť „špagety‟? Ja som to objavila, keď som minulý rok dostala od svokry na narodeniny špiralizér na zeleninu.

14.10.2018 o 22:44 | Karma článku: 1,17 | Prečítané:  355x | Diskusia: 1 príspevok
desiatova-hubova-polievka
Ľuboslava Šusteková

Desiatová hubová polievka

Tento rok je výnimočný, ešte si taký nepamätám. Napriek suchému letu si užívame až priveľa darov prírody a to i takých, čo by som nepredpokladala.

11.10.2018 o 14:36 | Karma článku: 2,91 | Prečítané:  1092x | Diskusia: 0 príspevkov
PIVOBRANA ...
PIVOBRANA ...

Pivovar Hostinec

Minipivovar v lone košickej histórie láka mnohými zaujímavosťami. Reštaurácia s názvom Pivovar Hostinec patrí nielen medzi najstaršie na Slovensku, ale na svetovom rebríčku jej patrí úctyhodné siedme miesto.

11.10.2018 o 11:26 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  385x | Diskusia: 1 príspevok
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Ako pripraviť jedlo pomocou metódy sous vide?

Vo svojich textoch som už niekoľkokrát spomínal spôsob prípravy jedál – sous vide. Viete, ako presne tento proces prebieha, čo je základom takejto prípravy, prípadne aké dobroty viete pomocou metódy sous vide…

9.10.2018 o 14:28 | Karma článku: 2,21 | Prečítané:  836x | Diskusia: 7 príspevkov
Peter Slavik
Peter Slavik

Olivovy olej ako prírodný Ibuprofén ?

S prichádzajúcim chladným počasím, zimou, prichádzajú aj tie nepríjemne záležitosti, ako plný nos, bolesti hrdla, nachladenie, chrípka....

9.10.2018 o 8:22 | Karma článku: 3,94 | Prečítané:  1526x | Diskusia: 5 príspevkov
sampinonova-kremova-polievka
Petronela Boleková

Šampiňónová krémová polievka

Ste hubári?? Ja nie, ale huby milujem. Dnešná doba a pulty v obchodoch ponúkajú veľmi slušný výber húb takmer celý rok. A preto nie je problém „nazbierať si“ huby od výmyslu sveta celoročne. 

8.10.2018 o 21:13 | Karma článku: 1,95 | Prečítané:  573x | Diskusia: 4 príspevky
PIVOBRANA ...
PIVOBRANA ...

Piváreň Golem

Hlavné mesto východu má naozajstnú českú „hospudku" Piváreň Golem sa nachádza v samotnom centre mesta Košice vo viac než 500 rokov starom zrekonštruovanom dome. História malého pivovaru siaha do roku 2002. 

5.10.2018 o 9:26 | Karma článku: 1,48 | Prečítané:  512x | Diskusia: 8 príspevkov
domaci-vyvar
Petronela Boleková

Domáci vývar

Keď som mala 18-násť, myslela som si, že urobiť kvalitný vývar je fuška. A veru, že aj je. Čo si budeme hovoriť, prvé pokusy boli čistá katastrofa. Vývar bol kalný a bez chuti. Tak som sa na to vykašľala.

2.10.2018 o 12:03 | Karma článku: 3,80 | Prečítané:  1435x | Diskusia: 0 príspevkov
Tomáš Čerkala
Tomáš Čerkala

Fotorecept: Kváskový chlieb v automatickej pekárni pre každého

Upiecť si kváskový chlieb v domácej automatickej pekárni nie je tak zložité. Tento recept je pre všetkých, ktorí na klasickú prípravu kváskového chleba nemajú čas. Pri jednotlivých častiach je aj vysvetlenie. 

1.10.2018 o 19:31 | Karma článku: 1,54 | Prečítané:  541x | Diskusia: 3 príspevky
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Registrovaní včelári sú diskriminovaní. Nemôžu predávať lesný med

Vedeli ste, že lesný med je vlastne medovicový? A vedeli ste, že lesný med sa na Slovensku ani nemôže označovať ako lesný? Vysvetlenia sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

19.9.2018 o 10:05 | Karma článku: 5,51 | Prečítané:  2147x | Diskusia: 23 príspevkov
cokoladove-kolaciky
Petronela Boleková

Čokoládové koláčiky

Koláčiky presne podľa mojich predstáv. Lahodné, šťavnaté a plné čokolády. Použitím kvalitného kakaa  a čokolády  z pravých kakaových bôbov získajú svoju neopakovateľnú chuť, ktorou budete isto prekvapený.

18.9.2018 o 14:15 | Karma článku: 1,75 | Prečítané:  639x | Diskusia: 7 príspevkov
mrkvove-mafiny
Petronela Boleková

Mrkvové mafiny

Už vás nebaví všedný koláč a máte chuť vyskúšať niečo nevšedné?  Tak toto je ten správny recept pre vás.

14.9.2018 o 12:04 | Karma článku: 1,97 | Prečítané:  733x | Diskusia: 1 príspevok
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Ak raz ochutnáte kváskový chlieb, iný už jesť nebudete. Má to však jeden háčik

O kváskovom chlebe ste už zrejme počuli. Viete však, ako sa taký chlieb pripravuje a najmä, aký je rozdiel v porovnaní s normálnym chlebom? Tých rozdielov je hneď niekoľko.

13.9.2018 o 11:19 | Karma článku: 10,13 | Prečítané:  6035x | Diskusia: 4 príspevky
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák

Nie som dobrý manžel! Ale viem uvariť rebierka na sladkokyslo

Šanghajskí muži majú povesť poslušných manželov. Dokonca tých najposlušnejších v celej Číne. Manželkám odovzdávajú celú výplatu, starajú sa o deti, varia a upratujú… Všetky povinnosti domácnosti majú na svojich…

27.8.2018 o 12:27 | Karma článku: 4,55 | Prečítané:  1596x | Diskusia: 4 príspevky
avokadovo-baklazanova-polievka
Petronela Boleková

Avokádovo-baklažánová polievka

Baklažán má unikátnu farbu a zvodný tvar. Mnohí ho radia medzi zeleninu, no v skutočnosti je to ovocie.

24.8.2018 o 12:48 | Karma článku: 1,63 | Prečítané:  581x | Diskusia: 3 príspevky
dobru-chut-rychla-vecera-a-hribove-hody
Čo je nové na sme.sk

Dobrú chuť: Rýchla večera a hríbové hody

V najbližšom čísle prílohy SME o jedle a varení, ktoré vyjde v stredu 5. septembra, nájdete ucelenú zbierku receptov, ktoré zvládnete pripraviť aj večer po príchode z práce.

24.8.2018 o 8:42 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  530x | Diskusia: 1 príspevok
ovocny-kolac-s-makom
Petronela Boleková

Ovocný koláč s makom

Kto si dá kúsok z môjho višňového koláča???Je bohato posypaný makom a cesto je samozrejme kváskové (ako inak, že??).

21.8.2018 o 12:38 | Karma článku: 10,12 | Prečítané:  4285x | Diskusia: 14 príspevkov
prospesny-karfiol-recepty
Michaela Weinštuková

Prospešný karfiol + recepty

Kapusta obyčajná karfiolová alebo karfiol, je pôvodne vyšľachtený z kapusty. Je plný vlákniny a prospešných látok, a preto by sme ho mali konzumovať častejšie.

19.8.2018 o 12:27 | Karma článku: 1,67 | Prečítané:  510x | Diskusia: 1 príspevok
Ján Zbojek
Ján Zbojek

Viete, kto nás vzdeláva o zdravej výžive?

Včera som mal návštevu a padla tam otázka, kto je zodpovedný za  vzdelávanie ľudí v oblasti zdravej výživy. Po ostrej výmene názorov sme skonštatovali, že nevieme kto. Nezhodli sme sa ani na tom, prečo by to mal…

16.8.2018 o 15:55 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  87x | Diskusia: 0 príspevkov

Nasledujúce

  1. Polícia smeruje k obvineniu Kočnera z vraždy
  2. Predajcovia ponúkajú akcie na autá, ktoré nespĺňajú najnovšie limity
  3. Hovorka: Nie je zábava, keď v noci o tretej nemôžete zaspať
  4. Keď prišiel, fanúšikovia hundrali. Teraz tréner chváli Tatarovu nákazlivú povahu
  5. Rusnák dal pekný gól, Slováci remizovali vo Švédsku
  6. Dobré ráno: Kočner je v putách, zrazu ho nikto nepozná
  7. Nie všetky sexuálne fantázie sa dajú uskutočniť. Aj tak ich veľa ľudí má
  8. Možno práve sledujeme revolúciu vyšetrovateľov
  9. ONLINE: Slovenskí mladíci stratili šancu na postup na šampionát, na výsledku zápasu nezáleží
  10. Volvo V60: Čistokrvný Švéd myslí hlavne na posádku (test)

  1. Danko by mal odstúpiť: Dankovi tečie do topánok. Našli sa práce s rovnakým názvom a počtom strán
  2. Fico sa tvári, že obeťami vraždy nie sú Kuciak a Kušnírová, ale on a jeho strana
  3. Pochod v Berlíne zvolal advokát podporujúci ľavicovo-extrémistických zločincov
  4. Ve Washingtonu se bojuje i za Prahu a případ Kavanaugh je jednou z důležitých bitev
  5. Hlina s Matovičom idú podraziť voličov KDH: Mikloška a Čaučíka hodia cez palubu
  6. Vladimír Dulla: Ján Mrva, kandidát na primátora, bez zverejneného tímu
  7. Hlina zaviedol KDH do bludného kruhu: Uvažuje nad iným, než Mikloško a Čaučík
  8. Drzosť vládnych poslancov - zrýchlené rokovanie na úkor kvality diskusie o zákonoch
  9. František Mikloško: Milostivý rok 1968
  10. Feministkám to klaplo. Z #MeToo už je továrna na peníze!

Už ste čítali?