Jedlo

Soňa Fröhlichová
Soňa Fröhlichová

Crème brûlée – domáca lahôdka ako z francúzskej reštaurácie.

Napriek tomu, že Crème brûlée znie tak francúzsky, jeho pôvod zostáva neznámy. Naťahujú sa oň Francúzi, Španieli aj Angličania. Je veľmi podobný katalánskemu karamelizovanému krému zo 17. storočia.

31.5.2020 o 8:26 | Karma článku: 3,64 | Prečítané:  636x | Diskusia: 0 príspevkov
Silvia Vajdíková
Silvia Vajdíková

Je vegetariánstvo/vegánstvo dobré pre človeka/živočíchy/prírodu?

Životný štýl vegetariána/vegána je založený na spolunažívaní a zdieľaní tejto planéty so všetkými jej tvormi a vzájomnom rešpekte. 

25.5.2020 o 22:33 | Karma článku: 10,32 | Prečítané:  7114x | Diskusia: 7 príspevkov
Richard Gajarský
Richard Gajarský

Gastrolístky po novom.

     Nový štátny návrh o gastráčoch sa nestretol s pochopením, pretože ľudia sú naštvaní. Namiesto útraty v obchodoch by mali využívať reštaurácie. Problém?

18.5.2020 o 20:16 | Karma článku: 2,84 | Prečítané:  606x | Diskusia: 1 príspevok
bazovy-sirup
Ľuboslava Šusteková

Bazový sirup

Kráčaš májovou prírodou a pokiaľ nie si dôsledne "zarúšený", zrazu ťa omámi úžasná vôňa kvitnúcej bazy. Ešte ju nevidíš, ale vieš, že niekde tu musí byť.

18.5.2020 o 18:46 | Karma článku: 10,23 | Prečítané:  22017x | Diskusia: 5 príspevkov
tajomstvo-sefkuchara
Peter Slamenik

Tajomstvo šéfkuchára

Po dvoch rokoch života v Ázii a ďalších dvoch s výhľadom na Miletičku sa u mňa vypestoval silný gastronomický rasizmus 

17.5.2020 o 11:17 | Karma článku: 6,26 | Prečítané:  717x | Diskusia: 1 príspevok
Anton Hudák
Anton Hudák

Ako som chcel byť kváskom.

Ak bolo 18.storočie označené ako storočie pary,toto by malo byť storočie kvásku.Ženy už nezaujíma či Elvis žije.Len nech žije kvások. 

15.5.2020 o 23:27 | Karma článku: 5,70 | Prečítané:  353x | Diskusia: 1 príspevok
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „N“

„Môj syn mal 4 roky, keď som ho stratila. Teraz má 71 rokov.“  Hovorí pani I Kum-som svojej známej na jednej  z ulíc v meste v Južnej Kórei.  „ Ja mám 92“ - pokračuje - „uvidím sa s ním v Severnej Kórei.“

4.5.2020 o 14:01 | Karma článku: 2,55 | Prečítané:  266x | Diskusia: 0 príspevkov
nastvala-vas-zihlava-zjedzte-ju
Ľuboslava Šusteková

Naštvala vás žihľava? Zjedzte ju...

Vyrástla tam, kde by ste to nečakali? Prečo nie? Je životaschopná, tak to poľahky dokáže. Verím tomu, že ju nájdete naozaj hocikde.

2.5.2020 o 22:33 | Karma článku: 5,44 | Prečítané:  1640x | Diskusia: 2 príspevky
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „M“

„Je trojí druh lidí, pro které život není životem: ti, kteří musejí spoléhat na pohostinství u stolu blížniho, ti kterým vládne žena a ti, které trápí bolesti těla.“ 

26.4.2020 o 0:46 | Karma článku: 1,81 | Prečítané:  464x | Diskusia: 0 príspevkov
Silvia Vajdíková
Silvia Vajdíková

Na Slovensku po slovensky!

Slováci by mali byť hrdý národ! Vážiť si to naše - podporovať svoju VLASŤ najmä v potravinárskom  a poľnohospodárskom priemysle.  

22.4.2020 o 21:53 | Karma článku: 4,82 | Prečítané:  1265x | Diskusia: 13 príspevkov
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „L“

„Spomienky sú jediným rajom, z ktorého nás nemôžu vyhnať.“   Jean Paul   (Hlavne v období pandémie, keď  okrem televízie a počítača predstavujú jediný styk s okolitým svetom.)

12.4.2020 o 11:51 | Karma článku: 3,82 | Prečítané:  213x | Diskusia: 0 príspevkov
Miroslav Ďurnek
Miroslav Ďurnek

V kvalitnej reštaurácii - 2.časť

Je tu druhá časť o tom, ako by to malo vyzerať v naozaj dobrej reštike. Minule sme si prešli vstup do podniku, usadenie a nastretie vášho stola. Dnes si budeme objednávať, prejdeme si samotný priebeh večere/obedu a…

9.4.2020 o 19:06 | Karma článku: 4,52 | Prečítané:  1411x | Diskusia: 0 príspevkov
Miroslav Ďurnek
Miroslav Ďurnek

V kvalitnej reštaurácii - 1. časť

Naozaj je to len o donesení nápojov a jedla, zaplatení a pozdravení pri odchode z reštaurácie ? Áno je to len o tom...ale iba počas 30 minútového obedu počas prestávky v práci, inak NIKDY.

6.4.2020 o 9:41 | Karma článku: 4,24 | Prečítané:  869x | Diskusia: 11 príspevkov
Miroslav Žiak
Miroslav Žiak

Sedem tipov, ako nepribrať a schudnúť aj v karanténe

Za dverami chladničky sa nenachádza zlatý grál ani šťastie. Ak ale budete jesť s rozumom, schudnúť môžete aj počas karantény.

24.3.2020 o 7:37 | Karma článku: 10,41 | Prečítané:  4349x | Diskusia: 1 príspevok
fotoglosa-predajca-popcornu-ostal-sam-ako-jakesov-kol-v-plote
Lórant Kulík

Fotoglosa: Predajca popcornu ostal sám ako Jakešov kôl v plote

Koronavírus dramaticky zmenil život ľudí vo väčších mestách. V dnešnej fotoglose si môžete pozrieť kurióznu snímku opusteného predajcu popcornu ,na rohu ulíc Hlavná a Mlynská v Košiciach.

18.3.2020 o 22:23 | Karma článku: 6,85 | Prečítané:  681x | Diskusia: 0 príspevkov
abeceda-chuti-od-a-po-z-pismeno-k
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „K“

Existuje vo farbách bielej, horčicovej, šedo-čiernej, čisto čiernej aj oranžovo-červenej. Uložený je  v malých i väčších dózičkách. Ako hromádky periel. Jeho farba a chuť určujú jeho cenu.

9.3.2020 o 17:15 | Karma článku: 2,81 | Prečítané:  379x | Diskusia: 1 príspevok
Jana Venhartová
Jana Venhartová

Do obchodu s lupou? Čo všetko musí výrobca uviesť na obale potraviny.

Obal výrobku je dôležitý nielen aby zachoval výrobcom garantované vlastnosti potraviny a chránil potraviny pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi, poskytuje však aj priestor na uvedenie informácií konečnému…

3.3.2020 o 0:14 | Karma článku: 3,08 | Prečítané:  1129x | Diskusia: 0 príspevkov
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno "J" (dnes aj o jablku)

Legenda nám rozpráva o synovi Williama Tella, ktorý si musel svojím otcom nechať na hlave postaviť jablko a nepohnute čakať, až mu ho z diaľky 100 stôp rozpolí šípom vystreleným z kuše.

25.2.2020 o 17:22 | Karma článku: 1,44 | Prečítané:  242x | Diskusia: 1 príspevok
Jana Jacková
Jana Jacková

Kokosový cheesecake

Chystám sa na oslavu narodenín a chcela som  upiecť tortu, na ktorej pečenie  však  nebol čas ,tak som sa rozhodla pre časovo menej náročný cheesecake ,ktorého  recept posúvam ďalej.

7.2.2020 o 7:04 | Karma článku: 3,04 | Prečítané:  888x | Diskusia: 0 príspevkov
Edita Majerová
Edita Majerová

Abeceda chutí od A po Z – písmeno „I“

Skubanki, vdolky, buchteln, liwanzen, golatschen. To je len pár príkladov preberania slov cudzieho pôvodu do domácej slovnej zásoby. Konkrétne z češtiny do nemčiny. Používali sa už „za císaře pána“. 

5.2.2020 o 22:47 | Karma článku: 2,47 | Prečítané:  308x | Diskusia: 2 príspevky

Nasledujúce


Už ste čítali?