reklama

Veda vs. náboženstvo

Prečo sa náboženstvo ešte stále drží domnienky, že veda je postrach ľudstva. Ja by som skôr povedala, že je to opačne. Nič nebrzdí vedu tak nemožne veľkoryso ako náboženstvo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (166)

Prečo cirkev odjakživa prenasleduje vedcov?

A tým sa dostávame k otázke, aký je vzťah vedy a náboženstva.Pre toho, kto je pesvedčený, že všetko dianie je zreťazením príčin, pre toho je úplne smiešna a neprijateľná predstava bytostí, ktorá zasahuje do behu života a do rytmu a chodu sveta i vesmíru. Boh, ktorý odmeňuje a trestá, je pre neho nemysliteľný už preto, že človek koná podľa vonkajšej a vnútornej zákonitej nevyhnutnosti. Z hľadiska božieho nenesie teda ani žiadnu zodpovednosť. Etické správanie sa človeka nepotrebuje nijakú oporu v náboženstve. Bolo by to s ľudstvom veru veľmi smutné, keby sa malo krotiť iba strachom z trestu a nádejou na posmrtnú odmenu. Je teda pochopiteľné, že cirkvi odjakživa potierali vedu a prenasledovali jej prívržencov. Ako povedal William James, psychológ- osobné náboženstvo predstavujú subjektívne zážitky, ktoré môžu byť nezávislé od panujúcich názorov šírených inštitucionálnym náboženstvom. Sigmund Freud- autoritatívne náboženstvo je nefunkčné, pretože odcudzuje človeka od seba samého a od toho, čo je ľudské.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stvorenie sveta? Keby informácie o pôvode sveta pochádzali z božích zjavení, museli by byť všetky totožné. Preto existujú iba dve vysvetlenia: Buď ide o predstavy vyvolané halucináciou, ktorej živosť prispela k viere v tieto predstavy a ich uvereniu, alebo ide o zámerné dezinformácie sledujúce isté ciele. Toto primälo niektorých vedcov k výskumu novej skupiny drog- halucinogénov. Najvýraznejší z nich je huba tzv. ,,svätá huba“. V minulosti však ešte nevedeli aké sú účinky tejto huby a ani to, že vyvoláva halucinogénne predstavy a intenzívne duševné zážitky. Obsahuje látku psilocybin, čo je droga patriaca do skupiny psychotropných látok a jej použitie je obmedzené iba na lekárske a vedecké účely. V minulosti samozrejme nič ako medzinárodné právo nebolo a teda nemal kto zakázať používanie tejto drogy. Tieto predstavy súvisia s niektorými oblasťami v mozgu, takže keď niekto užil drogu neuvedomujúc si jej účinky, je pravdepodobné že sa prerušili niektoré oblasti mozgu( napr. pocit nekonečného priestoru- zväzok neurónov v hornom spánkovom laloku je oblasť orientácie). Podobne vznikajú ,,vízie“. Keď sa do spánkovej oblasti mozgu vypustia malé elektrické výboje, vyvolávajú mystické zážitky. Autor usudzuje, že podobné vzruchy vznikajú aj pri stavoch úzkosti, osobných kritických životných okamihoch, nedostatku kyslíka, zníženej hladine cukru v krvi, alebo aj pri vyčerpanosti. Čiže tento jav prerušenia určitých spojení v mozgu sa nazýva DISOCIÁCIA. Takto sa vysvetľujú aj hypnotické stavy. Teda na záver môžem dodať, že ľudské mystické zážitky(rozprávanie sa s bohom, zjavenie sa nejakých nadprirodzených bytostí a pod.) sú produktom fyziológie mozgu

Monika Trnovcová

Monika Trnovcová

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Študentka, čo chce vyjadriť svoj názor. Zoznam autorových rubrík:  Verejné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu