Toto riziko sa nazýva SLOBODA !
potrebujeme 78 koordinátorov do okresných zastupiteľstiev ,http://obcianskytribunal.sk/signatari/
Domáca šunková pochúťka Juraja Chlebíka.
Suroviny: 1 kg mleté mäso ( najlepšie hovädzie + bravčové = 1:1)
2 kg bravčové mäso na kocky, alebo hydinové mäso, alebo zmes
0,02kg ( 2dkg) na 1kg mäsa rýchlosoli ,
0,5 kg mrazená zelenina ( hrášok, mrkva, kukurica)
0,5 kg tvrdý syr eidam, ( ideálny čím tvrdší tak lepšie )
Predmety: pevný niťový špagát, sáčky na tlačienku , drevená podložka do
hrnca, hrniec kde bude naplnený sáčok ponorený,
( sáčky z oboch strán riadne po vytlačený vzduchu zviazať)
Postup:
Po nasolení mäsa rýchlosoľou , mäso natlačíme do nádoby a minimálne 24 hodín necháme na chladnom mieste pod pokrievkou.
zvlášť nasolíme mleté mäso a zvlášť nasolíme kocky mäsa,
Po 24.hodinách mleté mäso miešame ako cesto s vodou a to do vtedy miešame, pokiaľ nie je husté a nelepí sa na prsty. Potom zas dolejeme vodu a zas miešame, pokiaľ mleté mäso dokáže absorbovať vodu aby bola hustá zmes.
Po dokonalom premiešaní, by mala zmes mäsa prijať asi 1L vody.
Potomzmes mletého mäsa zmiešame s mrazenou zeleninou (nerozmrazovať pred použitím), s tvrdým syrom, nakrájaný asi na kocky o rozmeroch 1 x 1 cm a pridáme mäso na kocky asi 5 x 5 cm.
Celú hustú zmes, premiešanú , natlačíme do tlačienkových sáčkov, ktoré napĺňame tak, aby bol vzduch vytlačený a z oboch strán sáčky zviazané na pevno.
Sáčky by mali byť dlhé asi 25-30 cm, aby sa vošli do hrnca.
Do hrnca dáme na spodok pod sáčky drevenú, alebo korkovú podložku, aby sa nepripálili o dno hrnca a dolejeme nie varenú vodu ale skoro vrelú.
Dusíme 2 ½ hodiny pri teplote 80 C°, potom vypneme a necháme ešte 30 minút chladnúť.
Po 30.minútach vylejeme vodu a prepláchneme veľmi studenou vodou asi 3 krát, alebo necháme na noc na chladnom mieste.
Pred použitím vyberieme domácu šunkovú pochúťku zo sáčku a ak je veľa aspiku a nechutí Vám tak ho opláchnite a zabaľte do pergamenového papiera alebo mikroténu.
Nakrájanú na stroji na tenké plátky asi 1mm hrubé, použijete pri ozdobe obložených chlebičkov a mís.
Pri nakrájaní na plátky asi 1 cm hrubé, servírujeme s príborom a vareným vajíčkom, tatarskou omáčkou a červenou sterilizovanou kápiou a sterilizovanou uhorkou.
